login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Vinné: Pamätníky obetiam vojen

@ :: Michalovce - okolie ::     Sep 14 2009, 21:48 (UTC+0)


Pamätník obetiam I. svetovej vojny



Pamätník obetiam II. svetovej vojny

Vinné, okres Michalovce: Uprostred obce pozdåž hlavnej cesty stoja dva pamätníky, ktoré sú venované pamiatke obetí svetových vojen.

Starší z nich pripomína obete I. svetovej vojny. Na menšom kamennom kvádri nájdeme vyrytých 24 mužských mien. Rakúsko-Uhorsko, kam Vinné patrilo, vyhlásilo mobilizáciu 30. júla 1914, teda dva dni po tom ako vyhlásilo vojnu Srbsku. Vojna prakticky trvala až do rozhodujúcej známej bitky v Taliansku na Piave, kde sa rakúsko-uhorská armáda dala na bezhlavý útek. Po 11. novembri 1918, kedy vojna oficiálne skončila kapituláciou Nemecka, sa domov do Vinného vracali muži, avšak už ako príslušníci nového štátu Československo, ktoré vzniklo už 28. októbra toho istého roku. Nevrátili sa všetci. I keď sa vojnové boje bezprostredne nedotkli územia, na ktorom leží Vinné, padlo 24 mužov na rozličných frontoch. Pomník je venovaný práve ich pamiatke. Ešte donedávna vrchol pamätníku zdobila vojenská prilba z I. svetovej vojny. Žiaľ, dnes tam už nie je, niekto ju ukradol.

Mladší a monumentálnejší pamätník pripomína obete II. svetovej vojny. Vinné bolo v protifašistickom odboji veľmi aktívne. Vznikla tu vôbec jedna z prvých partizánskych skupín na území Slovenska. Už v roku 1942 tu operovala Jánošíkova družina, ktorú viedol Pavol Boroš. V čase SNP tu bojovali aj partizánske skupiny Pugačov, Veža a Jastrib.

Na podstavci pamätníka sa spomína celkovo 24 obetí, z toho 7 pri vypálení Vinného fašistami. Plastika „Žena v plameňoch“ aj po desaťročiach vyvoláva u najstaršej generácie obce silné emócie. Symbolizuje manželku niekdajšieho notára Júliusa Ivana, ktorú s ich štvorročnou dcérou Zorkou a dvojročným synom Igorom nemeckí vojaci upálili v uzatvorenom dome. Notár v tom čase v obci nebol. Po návrate a pohrebe svojich najdrahších sa z Vinného odsťahoval. Príčinou vypálenia obce bol útok partizánov na nemecké vojsko, pri ktorom sa im podarilo zajať dôstojníka. Dedinčania partizánom pomáhali. Preto sa 30. októbra 1944 fašisti pokúsili Vinné vymazať z mapy. Zhorelo 285 domov a 120 domov bolo výrazne poškodených. K tomu ešte možno prirátať hospodárske objekty.

Autorom plastiky „Žena v plameňoch“ je akademický sochár Dušan Pončák. Na odhalenie pamätníka prišiel do Vinného po desaťročiach aj niekdajší notár Július Ivan. Bol už opäť ženatý. Na prekvapenie obyvateľov obce mal opäť syna a dcéru a dal im rovnaké nemá ako mali jeho upálené deti – Zorka a Igor. Viac o vypálení obce sa dozviete, ak si kliknete tu.

Slavomír Szabó

V tomto článku sú spomenuté aj informácie, ktoré nám poskytla Dr. Anna Stašková.

-sl -

***


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.