login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slanská Huta: Jazero Izra

@ :: Okolie ::     Apr 28 2008, 19:21 (UTC+0)








Jazero Izra sa nachádza približne 35 kilometrov od Košíc v katastri obce Slanská Huta. Patrí do geografickej oblasti juhovýchodného úbočia Veľkého Miliča, v širšom kontexte Slanských hôr.

Izra vznikla zosuvom pôdy a jej pôvodná plocha bola 3,7 hektára. Umelým zvýšením pôvodnej prirodzenej hrádze sa plocha jazera zvýšila na súčasných 5 hektárov. Maximálna håbka vody je 8 metrov, avšak vplyvom zanášania dna sa táto håbka zmenšuje. Nadmorská výška jazera je 434 metrov. V okolí Izry sa nachádza viacero malých jazierok a mokradí.

Pri jazero sa stretá viacero turistických značiek. Najvýhodnejšie je spojenie zelenou značkou z obce Slanská Huta, táto značka ďalej pokračuje do obce Kuzmice. Červená turistická značka spája Izru s obcami Slanec a Byšta, žltá s obcami Kalša a Slanská Huta.

Autom je jazero prístupné z dvoch smerov. Odporúčame spojenie asfaltovou cestou, ktorá vedie 12 kilometrov cez les a odbáča sa na ňu z cesty 552 v sedle pred obcou Slanec z košickej strany. Možné spojenie je aj 9 kilometrovou cestou z obce Kalša. Táto cesta je však v dôsledku ťažby dreva značne rozbitá ťažkými mechanizmami, a to až tak, že je vhodná skôr len pre terénne automobily.

Pri Izre sa nachádza reštaurácia, ktorá poskytuje len jednoduché občerstvenie (párky, klobása). Možné je však aj ubytovanie v chatkách pri jazere a stanovanie.

Jazero má aj svoju povesť, ktorá siaha do čias tureckej okupácie. Údajne Izra bola dcéra tureckého veľkovezíra, ktorý velil vojskám, čo si podrobili celé Slanecko. Zamilovala sa však do uhorského grófa, ktorého veľkovezír nechal sledovať. Keď sa gróf s Izrou člnkovali na jazere, veľkovezír vystrelil z luku na grófa. Zasiahol ho, ale do vody za ním skočila aj Izra a jazerná hladina sa zatvorila nad oboma navždy.

Jazero Izra – GPS: N 79° 34,115´, E 021° 29,595´

-sl-








* * *

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.