login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Vyšný Medzev

@ :: Okolie ::     Feb 14 2008, 20:31 (UTC+0)











Poloha

Obec sa nachádza v Košickom samosprávnom kraji v okrese Košice-okolie. Je situovaná na juhovýchodných svahoch Slovenského Rudohoria, od mestečka Medzev je vzdialená 2 kilometre. Spojenie s krajským mestom Košice je dané cez Medzev cestou č. 548 , alebo s odbočkou v Jasove a ďalej cestou č. 550 cez Moldavu nad Bodvou. Od Košíc je Vyšný Medzev vzdialený necelých 40 km.

Nadmorská výška v strede obce je 383 metrov, najvyšší bod v chotári je vrchol hory Kloptaň vo výške 1155 metrov a najnižší bod v chotári má nadmorskú výšku 280 metrov. Poloha na mape: - - - klikni tu - - - .

História obce

Prvú písomnú zmienku o Vyšnom Medzeve poznáme z roku 1427, keď obec patrila Jasovskému premonštrátstvu. Vznikla už pri existujúcom Nižnom Medzeve, ktorý dnes vystupuje pod názvom Medzev. Je však dôvodné predpokladať, že vyšný Medzev existoval už oveľa skôr pred rokom 1427, pretože vtedy už mal 28 port. Porta je brána, ktorou môže prejsť naložený voz ťahaný koňmi a vedie do hospodárskej usadlosti. V tom čase sa obce nezdaňovali podľa počtu obyvateľov ale podľa počtu port. Na jednu hospodársku usadlosť s portou sa zvykne počítať minimálne sedem ľudí (rodina a paholkovia), takže v danom roku vo Vyšnom Medzeve žilo minimálne 196 obyvateľov, čo je na tie časy početná obec. Podľa zápisu z roku 1430 už vo Vyšnom Medzeve existovala aj škola.

V roku 1628 sa už Vyšný Medzev spomína ako zemepanské mestečko, ktorého obyvatelia boli baníci, uhliari, poľnohospodári a výrobcovia šindľov. Tiež kováči, ktorí pracovali v hámroch a neskôr i píliari na pílach. V roku 1715 sa tu nachádzalo 41 domácností, v roku 1720 to bolo 25 domácností. V roku 1750 tu založili pivovarnícky cech. Podľa sčítania obyvateľstva v roku 1772 tu žilo 50 gazdov, 140 želiarov a 39 podželiarov. Sčítanie ľudu z roku 1828 vykazuje 220 domov a 1938 obyvateľov. V druhej polovici 19. storočia však začal Vyšný Medzev upadať. Nestačil konkurovať Rimomuránskej spoločnosti, ktorá ťažila a spracovávala rudu. Mnoho baníkov prišlo o robotu, naviac kováčom pracujúcim v hámroch poškodil rozvoj výroby v manufaktúrach. Úpadok bol natoľko silný, že značná časť obyvateľstva sa vysťahovala za prácou do Ameriky.

Obec tvorili najmä „mantáci“, čiže obyvatelia nemecko-flámskeho pôvodu, ktorí na územie súčasného Slovenska prichádzali vo viacerých vlnách od čias kráľa Bela IV., teda od 13. storočia. Kráľ ich tu pozýval a dával im rôzne výhody, pretože tunajšia oblasť bola po tatárskych vpádoch takmer vyľudnená.

Neľahký život baníkov spôsobil, že obyvatelia oboch Medzevov mali svoju základnú bunku komunistickej strany už v roku 1921. Obyvateľov výrazne rozdelila II. svetová vojna. Pretože nemecké okupačné vojská ich prijímali ako „svojich Nemcov“, nútili ich k spolupráci. Kontrastne na to tu práve z radov „mantákov“ vznikli protifašistické bunky a partizánske skupiny, z ktorých boli najznámejšie skupina A. A. Martynova a E. Thälemanna. Po oslobodení bolo mnoho obyvateľov nemeckej národnosti z Vyšného aj Nižného Medzeva vysťahovaných iba pre svoj národnostný pôvod.

V roku 1960 bol Vyšný Medzev zlúčený s Nižným do jednej administratívnej obce Medzev. Od roku 1999 je Vyšný Medzev opäť samostatnou obcou.

Genéza názvu obce

1427 – Felsew-Meczenszéf
1630 – Felseö Meczenzeff
1773 – Wissny Meczenziff
1920 – slovensky: Vyšný Medzev, maďarsky: Felsõmmecenzéf, nemecky: Ober-Metzenseifen

Súčasnosť

Obec má dlhodobo približne 630 obyvateľov, patrí k nej aj kedysi samostatná banícka osada Baňa Lucia. Centrum si zachovalo typický vzhľad starobylého baníckeho mestečka. Dominuje mu barokovo-klasicistický kostol z roku 1773, ktorom sa nachádza vzácny oltár pochádzajúci z jasovského kláštora.

Obec má ideálnu polohu na turistické poznávanie Volovských vrchov. Vedie tadiaľ žltá turistická značka až na horský chrbát, kde sa v lokalite Tri studne stretáva s červenou magistrálou. Odtiaľ sa odporúča túra na vrch Kloptaň s vyhliadkovou vežou.

V blízkosti obce sa nachádza aj kúpalisko a rybníky vhodné na prírodné kúpanie. Vo Vyšnom Medzeve je aj kolkáreň a pôsobí tu aj miestny turistický klub.

Ubytovať sa tu môžete v turistickej ubytovni Sokol s kapacitou asi 12 miest a v budove školy v prírode s kapacitou asi 40 miest. Bližšie informácie poskytne obecný úrad.

Kontakt

Adresa: Obecný úrad Vyšný Medzev, Hrdinov SNP 152, 044 25 pošta Medzev
Telefón: +421 55 466 76 07
E-mail: obec@vysnymedzev.sk
Domovské internetové stránky: http://www.vysnymedzev.ocu.sk

Spracoval: Slavomír Szabó

Použitá literatúra:
Vlastivedný slovník obcí na Slovensku (VEDA, 1977)
Vyšný Medzev – história a prítomnosť (Vyšný Medzev, 2007)


Historické fotografie

Pohľadnica zo začiatku 20. storočia

Dom s lámanou strechou

Založenie pobočky spolku Betliar

Poľnohospodárstvo

Hlinkova garda

Baníci

Poviedky z obce

Keď Medzev, tak Vyšný! - príbeh z 18. storočia – autor: Slavomír Szabó

Poltoliar šťastia - dej povesti sa odohráva v bližšie neurčenom čase – autor: Slavomír Szabó

Hummelskí trpaslíci - ľudová rozprávka z Vyšného Medzeva – spracovala: Anna Domaniková

Americký sen - o Sviatku stromov i mužovi, ktorý mal smolu – autor: Slavomír Szabó

Chcem frajera! - povesť o túžbe a jej nebezpečenstve – autor: Anna Domaniková

Škoda preveliká - každá dedina mala svoju bosorku... – autor: Silvia Bolčová

Láska nezanikne - skutočný príbeh z päťdesiatych rokov 20. storočia – autor: Silvia Bolčová





***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.