login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Nižný Lánec: Klasicistický kaštieľ

@ :: Okolie ::     Oct 03 2006, 11:34 (UTC+0)

1


2


3


4


English version / Anglická verzia

Kaštieľ v obci bol postavený v klasicistickom slohu na začiatku 19. storočia. Architektonicky ide o prízemnú budovu, trojtraktovú stavbu so stredným portikom ukončeným tympanónom. Kaštieľ je obklopený parkom, ktorý je však len časťou niekdajšieho rozľahlejšieho parkového územia.

Kaštieľ dal postaviť František Lánczy, naposledy v ňom sídlila rodina Hedriovcov. Gróf Hedri bol najbohatším statkárom v obci, pred druhou svetovou vojnou mal vyše osemsto kusov dobytka. Počas vojny – skôr počítajúc s následkami po oslobodení – z obce ušiel. Kaštieľ bol potom prestavaný na hospodársku budovu, jeden čas dokonca slúžil ako sýpka. Dnes tu sídli Obecný úrad Nižný Lánec.

Zaujímavou historickou postavou je prvý majiteľ kaštieľa, ktorý ho dal i postaviť – gróf František Lánczy. Tento vysoko postavený muž mal nielen hospodárske aktivity, ale aj vysoké politické ciele. Pred Uhorskou revolúciou, ktorej snahou bolo osamostatnenie Uhorska od Viedne, bol podžupanom Košickej župy. Po revolúcii v roku 1849 sa na krátky čas stal dokonca županom. Pozor však, v tom čase už župy nemali samosprávny charakter. Rakúšania zaviedli nový systém územného členenia, tzv. diškrikty. Župy bol len ich nižšou súčasťou a nemali už rozhodujúce, len výkonné právomoci. O tom svedčí aj fakt, že František Lánczy nebol do svojej funkcie zvolený, ale na miesto ho dosadil cisár František Jozef I. Aj z toho dôvodu nebol u Maďarov veľmi obľúbený.

-sl-

Spracované podľa: Bello Polla – Hrady a kaštiele na Východnom Slovensku
Jozef Duchoň – historik Východoslovenského múzea, osobná konzultácia










***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Zachráňme svoju identitu, ktorý podporila spoločnosť U. S. Steel Košice.