login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kluknava, Margecany: Roháčka

@ :: Gelnica - okolie ::     May 12 2014, 20:04 (UTC+0)

.


.


.


.


.


.


.


.


Kluknava - Margecany, okres Gelnica: Nádherný 360 stupňový výhľad z vrcholu Roháčky patrí medzi vrcholné zážitky návštevy pohoria Čierna hora. Skalnatý hrebeň severne od Kluknavy a Margecian. Nadmorská výška vrcholu je 1028,5 metrov.

Roháčka vo faktoch

Pod termínom Roháčka sa uvádza najvyšší vrch pohoria Čierna hora, ale je to aj názov horského podcelku rovnakého pohoria. Geomorfologický podcelok Roháčka sa tiahne na severnej strane od rieky Hornád. Západne začína od Dolinského potoka, ktorý preteká obcou Kluknava a na východe končí potokom Bystrá, ktorý tečie do Margecian.

Povrch horského hrebeňa je lúčnatý, nižšie časti pokrýva zmiešaný les s prevahou bučiny. Úplne na vrchu vystupujú masívne skaliská, ktoré sú turisticky prístupné a poskytujú vynikajúci výhľad na okolie. Tento úsek má miestny názov Rozsypaná skala. Stred masívu je zároveň hranicou medzi Košickým a Prešovským samosprávnym krajom.

Za dobrého počasia je z hrebeňa Roháčky krásny výhľad na celé okolie i na Vysoké Tatry.

Na Roháčku vedie žltá turistická značka z Margecian a modrá turistická značka z Kluknavy.

Trasa

Odporúčaná trasa

Modrá značka - cesta hore:
Richnava (vlak) - Roháčka – 3:00 hod
Žltá značka - zostup nadol:
Roháčka – Margecany – 1:15 hod
Celkový čas: 4 hodiny a 15 minút (z toho výstup 3 hodiny)
Výškové prevýšenie Richnava vlak (370) - Roháčka (1028) = 658 metrov

Druhá možnosť

Žltá značka - cesta hore:
Margecany - Roháčka - 2:30 hod
Modrá značka - zostup dole:
Roháčka - Richnava (vlak) - 2:15
Celkový čas: 4 hodiny a 45 minút (z toho výstup 2 a pol hodiny)
Výškové prevýšenie Margecany (330) - Roháčka (1028) = 698 metrov

Uvedené časy sú odpisom z turistických ukazovateľov. Sú však značne podhodnotené a na túru i s oddychom si radšej vyhraďte celý deň.

Trasa je pomerne namáhavá na stúpanie. Pokiaľ sa rozhodnete vyjsť na Roháčku, určite choďte z Kluknavy, resp. zo železničnej zastávky Richnava a nie z Margecian. Trasa z Margecian je menej zaujímavá a výrazne strmšia ako z Kluknavy. Do Margecian sa oplatí klesať, nie začínať tu výstup.

Modrá značka vedie od železničnej stanice Richnava. Stanica nie je priamo v Richnave, ale medzi dedinami Richnava a Kluknava. Prejdete mostom ponad Hornád a potom cez Kluknavu, pri kostole doľava až na koniec dediny. Potom cesta vedie napravo cez Dolinský potok a k objektom roľníckeho družstva. Počas pokračovania po širokej poľnej ceste budete mať po ľavej strane šikmú lúku s brezovým okrajom lesa. Na jednom mieste značka ukazuje doľava a na chvíľu sa stráca. Prejdite lúkou na okraj lesa a sledujte jeho porast. Nájdete spočiatku menej nápadný chodník so značkou, ktorá vás už ďalej s istotou povedie cez zmiešaný les s borovicami a ďalej zdåhavo na lúčku s prameňom. Pokračujete výstupom po svahu, lesných čistiniek sa ukazuje viac a nasleduje časť lesa so smrekovcami opadavými. Stúpanie prestáva a dostávate sa na hrebeň. Uvidíte Rozsypanú skalu s veľkým krížom a akousi drevenou sochou, ktorú zhotovil insitný umelec ako akýsi výjav pripomínajúci nepodarenú černošku a panenku Máriu súčasne. Objavia sa aj ďalšie skaly s úžasným výhľadom na okolie. V správnom vegetačnom období tu rastie množstvo malín a čučoriedok.

Na hrebeni je možné pomerne bezpečne vyliezť na viaceré z čnejúcich skál, ale dobrý výhľad aspoň na juh máte, aj keď ostanete pod nimi. (Pri výstupe na skaly pozor na početné vretenice!) Po pravej strane hrebeňa na úzkom chodníku, ktorý sa viackrát rozdeľuje, ale potom opäť spája, prejdete až do sedielka, kde cesta opäť mierne stúpa a vchádza do lesa, aby sa opäť odkryla na vrchole Roháčky. Tam sa nachádza aj kóta a vrcholová kniha s možnosťou zápisu výstupu. K modrej značke sa pripája žltá, ktorá vedie do Margecian.

Keď sa nabažíte výhľadov a rozhodnete zostúpiť, rátajte s tým, že aj klesanie touto žltou značkou býva veľmi náročné. Najskôr strmšie schádzate pätnásť minút do Sedla pod Roháčkou, kam vedú modrá i žltá značka súčasne. Počas tejto štvrťhodinky klesnete takmer o 130 výškových metrov. Potom pokračujete už len po žltej značke. Najskôr prevažne bukovým lesom a čistinkami. Na jednej z nich uvidíte napravo tzv. Kamenný košiar, ktorého múry pripomínajú malé hradné ruiny. Značka je vedená pomerne dobre, z príležitostných výhľadov je vám známa už aj poloha Margecian, nemali by ste zablúdiť. Prechádzate opäť lesnou cestou, zdåhavé klesanie je takmer permanentné, na konci tohto úseku sa ešte zvýrazní, až dôjdete na Holý hàbok s televíznym vykrývačom. Ten je dobre viditeľný aj zo železničnej stanice Margecany.

Z Holého hàbku je trasa výnimočne strmá, miestami po rozbitej lesnej ceste, miestami lesom a klesá až k telefónnemu vedeniu, odkiaľ prídete na okraj Margecian a pokračujúc po ulici do ich stredu až na železničnú stanicu.


GPS

Rozsypaná skala na Roháčke - vyhliadka: N 48°55,648' / E 021°00,283'

Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.