login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Budkovce: Renesančný kaštieľ

@ :: Michalovce - okolie ::     Nov 13 2012, 11:01 (UTC+0)

.


.


Budkovce, okres Michalovce: Jednou z nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok obce Budkovce je neskororenesančný kaštieľ, ktorý pochádza z roku 1617. V čase svojho vzniku patril rodu Butkai (Buttkay). Svoj súčasný vzhľad nadobudol po prestavbe v druhej tretine 18. storočia.

História kaštieľa

Začiatkom 17. storočia Budkovce patrili viacerým zemepánom, z ktorých najsilnejší boli Butkaiovci a Viczmándyovci. V tom čase to nebola dedina, ale mestečko. Samozrejme, že najsilnejší rod chcel vlastné sídlo, ktoré by slúžilo nielen ako ich domov, ale aj reprezentatívne. Tu môžeme hľadať počiatky kaštieľa, ktorý sa zachoval do dnešných čias. Jeho prvým majiteľom bol Štefan Butkai a jeho rodový erb aj s uvedeným rokom 1617 sa nachádza na čelnej stene objektu.

Potom ako rod Butkai nezanechal ďalšieho potomka, kaštieľ získal do svojho majetku po mame Marigite (rodenej Butkaiovej) gróf Tomáš Sirmai (Szirmay). V tom čase kaštieľ nemal súčasné nárožné veže, ktoré dal pristaviť až Tomášov syn Jozef Sirmai.

V roku 1777 kaštieľ odkúpil gróf Tomáš Schmiedeg a v roku 1846 kaštieľ zasa získalo knieža ¼udovít Lobkovitz. Ïalším majiteľom na základe dedičského práva bola grófka Seréniová (Szerényi). Po jej smrti sa stal dedičom jej syn gróf Rudolf Seréni, ktorý však býval na Morave. Počas pozemkovej reformy po vzniku I. ČSR grófa očakávalo vyvlastnenie veľkej časti pozemkov, takže sa snažil kaštieľ a svoje parcely rýchlo predať. Podarilo sa mu to v roku 1924 a novým majiteľom sa stal Jozef Zichermann. Ten kaštieľ aj s pozemkami, ktoré mu ešte ostali, predal v roku 1928 obci Budkovce za pol milióna korún. Týmto sa kaštieľ stal obecným.

Nasledujúce dva roky tu sídlila štátna ľudová škola. Za I. Slovenského štátu poštový úrad, lekárska ambulancia a časť objektu slúžila ako byty pre riaditeľa školy a štátneho obvodného lekára. Po II. svetovej vojne tu mali lekáreň a vlastne až do nedávnych čias lekársku ambulanciu.

Súčasnosť kaštieľa

V súčasnosti je kaštieľ uzatvorený, po renovácii bude pravdepodobne slúžiť ako objekt obecného múzea.


GPS: N 48°38,049' / E 021°55,840'



spracoval:Slavomír Szabó

Informačné zdroje:
Budkovce historické a súčasné (autorský kolektív, vydané 2010)
Almanach Zemplína (autorský kolektív, vydané 1958)
Zoznam národných kultúrnych pamiatok Slovenska

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.