login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Vlachovo: ¼adovňa

@ :: Roznava - Okolie ::     Oct 04 2011, 12:38 (UTC+0)



Vlachovo, okres Rožňava: V obci Vlachovo pri rieke Slaná stojí malý a menej nápadný, zato raritný kamenný objekt. Patrí k neďalekému kaštieľu Andrášiovcov (Andrássy) a slúžil ako ľadovňa. Bola to v podstate honosná prírodná chladnička. Počas celého roka sa v nej skladovalo nasolené mäso.

Chladenie mäsa týmto spôsobom nebolo v minulosti ničím výnimočným. Takmer každý väčší hostinec mal vlastnú ľadovú jamu, do ktorej sa v zime vnášali veľké kusy ľadu. Mnohé z týchto ľadových jám bývali v malých stavbách s hrubými stenami bez okien, kde sa ľad zachoval po celý rok. (Pre úplnosť – chudobní ľudia skladovali potraviny podliehajúce skaze vo vedre, ktoré v studni spustili tesne nad vodnú hladinu.) V prípade grófskeho rodu vo Vlachove ide o stavbu, ktorej chodby sú vytesané do skalných útrob hory, kam sa v zime uskladňoval ľad z rieky a z vonkajšej strany obstavanú na vtedajšiu dobu moderným empírom.

Ako vyzerala ľadovňa kedysi

Architektúra ľadovne je naozaj výnimočná. Stavbu postavili (prípadne prestavali) v 1. polovici 19. storočia. Práve v tom období bol moderný empír, ktorý bol ovplyvnený starou antikou, ale aj starobylým Egyptom či inými orientálnymi kultúrami. Zaujímavé je, že u nás sa empír ako umelecký štýl prejavoval najmä v dizajne nábytku a odevoch. Zo stavieb nanajvýš v ozdobnej parkovej architektúre.

V kaštieli Betliar sa nachádza historický obraz (kópia v kaštieli vo Vlachove), ktorý zobrazuje pôvodnú podobu ľadovne. Vyzerala ako egyptská hrobka so strechou v tvare pyramídy a pred ňou sa nachádzali štyri kamenné sfingy. V spojení s riekou a rybníkmi išlo o výrazne romantizujúci prvok dotvárajúci celkový charakter krajiny. Kam sa sochy sfíng podeli, nevedno. Po vzniku I. ČSR grófi predali kaštieľ československej armáde a sídlili v nej delostrelci.

Súčasnosť

¼adovňa prešla rekonštrukciou a je návštevníkom celoročne prístupná. Samozrejme, chodby vedúce do podzemných miestností sú zamrežované. Hneď pri ľadovni sa nachádza aj zastrešené turistické odpočívadlo s lavičkami a ohniskom.

Prístup k objektu je jednoduchý; prejdete cestou od kaštieľa k rybníkom a potom sa vydáte po (už nefunkčnej) železničnej trati v smere na Dobšinú. Po niekoľkých metroch prejdete cez železničný most a hneď za ním zídete vľavo na breh rieky, kde sa ľadovňa nachádza

GPS: N 48°46,292' / E 020°24,539'

Slavomír Szabó

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.