login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Smolnícka Huta: Lesnícky náučný chodník

@ :: Gelnica - okolie ::     Aug 03 2011, 14:51 (UTC+0)








Smolnícka Huta, okres Gelnica: Ak máte záujem o prechádzku lesom, kde nestretnete veľa turistov a z tabúľ náučného chodníka sa dozviete oveľa viac o lesnom biotope ako na iných chodníkoch, môžete navštíviť Smolnícku Pílu, kde v roku 2006 otvorili Lesnícky náučný chodník.

Ako napovedá názov, informačné tabule sa venujú predovšetkým pohľadu na prírodu zo zorného uhla lesníkov. Počas prechádzky prevažne zmiešaným lesom sa dozviete pomerne veľa o jednotlivých drevinách, ich význame, formách udržiavania i výsadby lesov, tiež o rastlinách a zvieratách, z ktorých v týchto hlbokých spišských lesoch Volovských vrchov sú najznámejšie medveď hnedý, rys ostrovid, jazvec, líška a mačka divá.

Na trase sa nachádza 16 informačných tabúľ, najmä v druhej polovici cesty aj lavičky na oddych.

Časové nároky: Celková dåžka chodníka je 4,4 km a jeho výškové prevýšenie 195 metrov. Trasa nie je náročná, ale je potrebné vyčleniť si minimálne 2 až 3 hodiny. Chodník pri otvorení v roku 2006 totiž neoznačili štandardnými maľovanými značkami, ale drevenými šípkami natretými na červeno, ktoré sú priklincované na stromoch. Samozrejme, po rokoch na viacerých miestach tieto šípky chýbajú, a to dokonca aj na miestach, kde sa trasa prudko mení smer zo širších vyšliapaných lesných chodníkov na užšie. (Stav – júl 2011.) Je preto potrebné dávať na mnohých úsekov pozor a čiastočne sa riadiť intuíciou. Nakoniec, na 4,4 km je 16 inštalovaných tabúľ, čo je v priemere jedna tabuľa na 275 metrov. Pokiaľ niekde zídete z cesty, vždy sa dá k prechádzajúcej tabuli vrátiť a začať znova.

Štart: Prvú značku, ktorá vás upozorní na existenciu chodníka, nájdete pri osade Smolnícka Píla. Tá patrí do katastra Smolníckej Huty. Pokiaľ teda idete zo Smolníka, musíte sa najskôr dostať cez asfaltovú cestu č. 549 v smere do Mníška nad Hnilcom. Po prechode Smolníckou Hutou prídete k Smolníckej Píle. Po pravej strane tečie potok Smolník, ktorý tu už získava charakter riečky. Za ním sa nachádza píla, ku ktorej vedie mostík a pri ňom je šípka, upozorňujúca na smer k náučnému chodníku. Prejdete mostíkom, potom popri plote naľavo k chalupám Smolníckej Osady a odtiaľ nahor k okraju lesa, kde náučný chodník začína.

Trasa: Pokiaľ pre miestami nedostatočné značkovanie nepoblúdite, je nenáročná. V prvej časti čiastočne stúpa a vedie prevažne hustejším lesom, časom však miestami prechádza na lúky, aby sa opätovne vrátila do lesa priviedla vás k lesníckej chate Tri duby. Táto chata slúži lesníkom a poľovníkom, ale nachádza sa na lúčke s maličkým jazierkom a upraveným prameňom pitnej vody. Je to miesto vhodné na oddych.

Trasa ďalej vedie miestami vcelku hustým lesným porastom. Najskôr dlhší čas stúpa a prechádza naprieč vyjazdenou lesnou cestou, v záverečnej štvrtine klesá a vychádza na cestu na inom úseku. Tu je druhý prameň s pitnou vodou. V závere vás trasa privedie do údolia, kde sa opätovne vrátite do Smolníckej Osady.

Základné informácie

Dåžka náučného chodníka: 4,4 km
Čas: minimálne 2 až 3 hodiny (pokiaľ čítate textovo obsažné tabule)
Počet informačných tabúľ: 16
Text na informačných tabuliach: v slovenčine
Výškové prevýšenie: 195 metrov
GPS smerovej tabule k náučnému chodníku pri Smolníckej osade: N 48°47'736" E 020°47'895"
GPS začiatku náučného chodníka: N 48°47'064" E 020°48'071"




Slavomír Szabó






***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.