login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Stratená: Dobšinská ľadová jaskyňa – náučný chodník

@ :: Roznava - Okolie ::     Jul 21 2011, 14:13 (UTC+0)






Stratená, okres Rožňava: Pokiaľ sa chystáte do Dobšinskej ľadovej jaskyne, prístupovým bodom je parkovisko v osade Dobšinská ¼adová Jaskyňa. (Osada administratívne patrí pod obec Stratená.) Odtiaľ vedie k jaskyni modrá turistická značka. V určitom bode máte na výber. Alebo pokračujete po značke, alebo idete ďalej po náučnom chodníku. Viac ako 90 percent návštevníkov uprednostňuje druhú možnosť; náučný chodník sa s modrou značkou pred jaskyňou opäť stretáva.
Náučný chodník Dobšinská ľadová jaskyňa bol postavený v roku 1998. Je obojsmerný a nachádza sa na ňom päť informačných panelov. Prvý z nich oboznamuje návštevníkov s formami ochrany životného prostredia s prihliadnutím na Národný park Slovenský raj. Druhý z panelov približuje lesy a známe rokliny Slovenského raja. Tretí panel informuje o Národnej prírodnej rezervácii Stratená, ktorú tvorí dolina horného toku rieky Hnilec, a kde sa nachádza ako tento chodník, tak aj samotná jaskyňa. Štvrtý panel sa venuje okolitej flóre a faune, pričom upozorňuje, že častými obyvateľmi sú tu medveď hnedý, rys ostrovid a vlk obyčajný. Vzhľadom na frekventovanosť návštevnosti tohto náučného chodníka je veľmi nepravdepodobné, že tu niektorého z týchto dravcov stretnete. Posledný z náučných panelov informuje o samotnej ľadovej jaskyni.

Časové nároky: Náučný chodník má len 470 metrov s výškovým prevýšením 66 metrov. Prejdete ho za 10 minút, pri čítaní tabúľ nanajvýš za 25 minút. Na viacerých miestach sú umiestnené lavičky, je to teda vhodné miesto aj na oddych v lesnom prostredí bez toho, že by ste počítali minúty.

Štart: Jaskyňa je od parkoviska vzdialená asi kilometer. Najskôr musíte prejsť asi 10 minút po modrej značke, ktorá mierne stúpa do lesa. Povrch je asfaltový, dokonca zjazdný autom, avšak je tu zákaz vjazdu. Prídete na miesto, kde značka bočí vpravo, ale naľavo ukazuje smerová tabuľa s nápisom Jaskyňa. (Oba smery vás privedú k jaskyni.) Tu začína náučný chodník.

Trasa: Povrch je pevný, nevyžaduje ani turistickú obuv. V podstate ide po široký a upravený lesný chodník, ktorý v miernych serpentínach stúpa nahor. Aj v čase našej návštevy tadiaľ išla rodina s dieťaťom v terénnom kočíku. Žiadnej fyzickej námahy sa obávať nemusíte. Postupne prejdete popri všetkých piatich paneloch, až vás chodník zavedie pred vchod do jaskyne.

Základné informácie

Dåžka náučného chodníka: 470 metrov
Čas: cca 10 minút
Počet informačných tabúľ: 5
Text na informačných tabuliach: v slovenčine, v angličtine, v nemčine
Výškové prevýšenie: 66 metrov
GPS parkoviska v osade Dobšinská ¼adová Jaskyňa: N 48°52'432" E 020°18'162"
GPS začiatku náučného chodníka: N 48°52'164" E 020°18'140"



Slavomír Szabó





***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.