login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Smolník: Historický hostinec Alžbetin dom

@ :: Gelnica - okolie ::     Jun 07 2011, 19:30 (UTC+0)


Smolník, okres Gelnica: Na malom pahorku priamo v centre Smolníka stojí nápadná historická budova s označením Alžbetin dom. V databáze národných kultúrnych pamiatok je evidovaná ako zájazdový hostinec z prvej polovice 19. storočia. Rovno pred ňou sa nachádza veľké parkovisko s výhľadom na centrum obce.

História pamiatky

Budova ako svedok niekdajšej slávy Smolníka plnila svoj účel najmä v časoch Rakúsko – Uhorska, keď Smolník obchodne prosperoval z ťažobnej banskej činnosti i tabakovej továrne. Stavať ju začali v roku 1828, teda zhodou okolností v ten istý rok ako zanikla smolnícka mincovňa. Postavili ju do roka. Prvé meno tohto objektu bolo Čierny orol.

Na začiatku bola v Čiernom orlovi nielen reštaurácia, ale aj ubytovanie pre hostí. Objekt získal nový rozmer na konci 19. storočia po ukončení činnosti Palatínovho divadla. Toto profesionálne divadlo malo vlastné otočné javisko, ktoré potom preniesli a nainštalovali na poschodí hostinca. Divadlo takto v Smolníku nezaniklo, len získalo nový priestor. V roku 1922 pri rekonštrukcii celého objektu však divadelnú sálu kompletne prestavali, pretože pódium zaberalo asi jej polovicu. Odvtedy do súčasnosti má „už len“ charakter bežného divadla. (I keď divadelníctvo v Smolníku neskôr celkom zaniklo.)

Opis pamiatky

Poschodová budova niekdajšieho hostinca, hotela i divadla je charakteristickou ukážkou účelovej stavby s dekoratívnymi architektonickými prvkami klasicistického štýlu prvej polovice 19. storočia. Na poschodí sa nachádza divadelná sála, na prízemí spoločenská miestnosť s pruskými klenbami vedenými na stredný ståp.

Za budovou stojí menší hospodársky objekt, ktorý pôvodne slúžil na ustajnenie koní ubytovaných hostí, tiež ako služba opravy vozov a kočov. V minulosti bol areál Čierneho orla - neskôr Alžbetinho domu – opevnený múrmi, ktoré sa však nezachovali.

Zaujímavosť

Na úpätí pahorku, presne oproti budove obecného úradu vidieť zamrežovaný vchod do podzemnej chodby. Táto vedie pod historický hostinec, kde sa nachádzajú rozľahlé pivničné priestory. Je pravdepodobné, že v Smolníku ako v meste baníkov dali túto chodbu vykopať, aby sa cez ňu zásobovala reštaurácia. Bolo to jednoduchšie, ako tovar vynášať pred hostinec a potom ho znášať nadol do pivníc, kde bol potrebný chlad pre skladovanie potravín. Je však tiež možné, že sa tam už nachádzala stará šachta, pretože smolnícke podzemie je prevàtané skrz-naskrz a o vedení baní zo stredoveku sa nezachovali žiadne záznamy. V minulosti sa preto v obci prepadlo pod zem viacero objektov, dokonca aj v samotnom centre.

Súčasnosť

Historický hostinec, hotel a divadlo dnes prevádzkuje súkromná firma ako reštauráciu. Ubytovacie služby už neposkytuje.

GPS Alžbetinho domu: N 48°43,750' / E 020°44,351'



Slavomír Szabó


Informácie k tomuto článku poskytol na základe svojej publikačnej činnosti a osobných konzultácií Ing. Ján Fritsch.


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.