login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Smolník: Trojičný ståp

@ :: Gelnica - okolie ::     May 19 2011, 19:06 (UTC+0)


Smolník, okres Gelnica: Uprostred obce na námestí pri budove obecného úradu stojí trojičný ståp. Ako barokové súsošie je zapísaný na zozname národných kultúrnych pamiatok Slovenska. Ståp vyhotovili v roku 1742, na súčasné miesto ho postavili v roku 1801, terajšia podoba však kvôli rekonštrukcii pochádza z roku 1930.

História

Stavba trojičného ståpa mala svoje opodstatnenie. Dôležité je najmä obdobie, kedy ho vyhotovili. Začiatok 18. storočia totiž nebol pre územie súčasného Slovenska veľmi šťastný. V dôsledku protihabsburských povstaní kurucov, najmä v čase pôsobenia ich posledného vodcu Františka II. Rákociho (Rákoczy), odišlo od rodín veľa mužov do vojska. ¼udia, čo ostali doma, museli zásobovať armádu, pritom na poliach nemal poriadne kto pracovať a mnoho otcov rodín padlo v bojoch. Situácia bola natoľko vážna, až prepukol hladomor s obeťami, ktoré sa dajú rátať na tisíce. Naviac sa opäť objavila morová epidémia, ktorá našla medzi oslabeným obyvateľstvom živnú pôdu. Situácia bola zlá, mnohé dediny úplne vymreli a natrvalo zanikli.

Nečudo, že po ukončení dlhých vojen a moru ľudia velebili Boha a stavali pamätníky na jeho počesť, ako aj počesť Panny Márie i iných svätcov. Práve na to sa hodili najmä tzv. trojičné ståpy alebo mariánske ståpy, ktoré prišli do módy v katolíckych krajinách Západnej Európy už v 17. storočí.

Je zaujímavé, aké miesta sa na stavbu týchto obeliskov so súsošiami vyberali. Po rokoch plných bolesti to bolo často práve tam, kde ľudia veľmi trpeli. V Košiciach napríklad stojí známe súsošie Immaculata na mieste niekdajšieho vojenského popraviska. V Smolníku si na to vybrali priestor, kde boli zločinci verejne trestaní palicovaním alebo bičovaním. V histórii totiž boli takéto maniere vcelku bežné, ale nemožno sa na ne pozerať iba ako na akt krutosti. Používali sa najmä pri „menších“ zločincoch a dá sa povedať, že mali skôr praktický, či rovno povedané ekonomický význam. Kàmiť väzňa pár mesiacov v žalári bolo drahšie ako ho poriadne zbičovať na verejnosti. Počítalo sa aj s tým, že ak sa tak urobí pred zrakmi všetkých, zločinca si ľudia skôr zapamätajú a budú si naň dávať väčší pozor. Nebudú s ním komunikovať, nedajú mu prácu ani almužnu. Zločinec po takejto hanbe radšej mesto opustí a to bude mať od neho pokoj. Verejné trestanie malo aj preventívny účinok, povedané súčasným slovníkom – eliminovalo budúcu možnú kriminalitu.

Opis pamiatky

Kamenná baroková plastika znázorňuje Svätú trojicu – Boha Otca, Syna ako Ježiša Krista a Ducha Svätého ako holuba obklopeného nebeskou žiarou. Kruhový hladký kamenný ståp je osadený na štvorbokom podstavci, tento zasa na širšom podstavci s volútovými podporami. Súsošie i ståp sú v dobrom stave, posledné reštaurovanie celého objektu bolo v roku 1982.

GPS Trojičný ståp v Smolníku: N 48°43,798' / E 020°44,380'


Slavomír Szabó






***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.