login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Hrušov: Etnografické zbierky

@ :: Roznava - Okolie ::     Apr 06 2010, 15:04 (UTC+0)





Hrušov, okres Rožňava: Medzi nemnohé obce na Slovensku, ktoré si zriadili pamätné domy, patrí Hrušov v okrese Rožňava. V jej prípade možno naviac hovoriť, že v určitom zmysle vedie prím, pretože etnografické zbierky zhromaždili a vystavujú takmer v susedných budovách v centre dediny hneď na troch miestach.

Prvým je pamätný dom nazvaný Múzeum. Typický gánkový podlhovastý vidiecky dom pôvodne patril dvom sestrám – mníškam, z ktorých jedna slúžila v kláštore pri Lučenci a druhá, nemom Júlia, sa počas II. svetovej vojny dostala do Rumunska, odkiaľ sa nemohla takmer dvadsať rokov vrátiť. Dom nakoniec zakúpil starosta obce Július Sebõ so synom a zriadil tam expozičné priestory. Zbierkové fondy vytvárali obyvatelia Hrušova donášaním z povál a stodôl, takto sa zhromaždili a zachránili doslova v hodine dvanástej. Dnes tu nájdete predmety, ktoré boli v minulosti typické takmer pre každú oblasť dedinského života. Starý charakteristický nábytok, ošatenie, výšivky, hlinený riad, funkčné krosná, kolovrátky, šustrovské pomôcky a mnohé iné. Dokladujú nielen niekdajšie vybavenie domácností, ale tiež estetické cítenie niekdajších obyvateľov, pretože mnohé z predmetov sú ornamentálne zdobené.

Obec Hrušov bola v minulosti známa pestovaním ovocia, vinicami a výrobou vína. V časoch II. svetovej vojny sú jej dejiny poznamenané ťažkými bojmi o horský priesmyk Soroška. Jednotlivé predmety sú spojené predovšetkým s touto tematikou.

Druhý výstavný priestor sa nachádza v dome kultúry na poschodí a tieto zbierky zhromaždila miestna organizácia Csemadoku. Rovnako ako v pamätnom dome i tu sú to predovšetkým predmety dennej potreby, z ktorých dýchajú spomienky a nostalgia čias predkov.

Celkom výnimočným je v tomto smere tretie miesto - Kúria u bociana. Podľa tradovaných informácií túto kúriu v minulosti využíval grófsky rod Andrášiovcov (Andrássy) ako občasné sídlo pre svoje poľovačky na Silickej planine. Dnes sa tu prevádzkuje penzión s možnosťou ubytovania turistov. Zariadenie pre ubytovaných hostí pochádza prevažne z prelomu 19. a 20. storočia. Kúria je zariadená v niekdajšom štýle a doplnená o viaceré dobové premety. Pod objektom sa nachádza funkčná vínna pivnica. Nie je to teda expozícia na pozeranie, ale prirodzená súčasť interiéru, ktorý turisti obývajú.

Slavomír Szabó





***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.



čitateľov: 4621