login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Choňkovce: Jucha

@ :: Tradičné recepty ::     Oct 17 2009, 23:22 (UTC+0)

Choňkovce, okres Sobrance: Na Zemplíne sa okrem bravčového mäsa, hydiny a hovädziny (len zriedka, dobytok sa choval kvôli mlieku, tvarohu a maslu) varila aj baranina. Čerstvé mäso sa naporcovalo na väčšie kusy, tie sa uložili do koryta alebo suda a poriadne sa nasolili. Nasolené dlhšie vydržalo. Na okamžité použitie sa mäso krájalo na menšie kusy a uložené vo vedre, zakryté hroznovým listom alebo lopúchom, sa spúšťalo nad hladinu vody v studni, aby bolo v chlade. Nasolené mäso sa pripravovalo na rôzne spôsoby, gazdiné ho najskôr nechali odstáť v studenej vode, ktorú niekoľkokrát zliali. To preto, aby jedlo neostalo presolené. Tento recept je na veľmi jednoduchú polievku, ktorá sa varila ako prvý obedňajší chod alebo ako ľahká večera.

Suroviny:

- nasolené baranie mäso
- voda
- koreňová zelenina
- kyslé mlieko alebo smotana
- chlieb

Postup:

Z nasolenej baraniny (omytej od hrubej vrstvy soli) pripravíme vývar. K mäsu pridáme variť aj očistenú koreňovú zeleninu – mrkvu, petržlen, zopár strúčikov cesnaku a veľký kus zeleru.
Ak je mäso uvarené, z vývaru ho vyberieme. Rovnako aj zeleninu. Vývar okyslíme kyslým mliekom alebo smotanou. Mlieko alebo smotanu pridáme do vývaru, až keď je trochu vychladnutý, ale nie studený. V horúcom vývare by sa mlieko zrazilo.

Jucha, ako polievku v Choňkovciach volajú, sa teda podávala bez mäsa a zeleniny a zajedala sa chlebom.


-ad-







***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 6121