login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Orechová: Roľníci a ich strasti

@ :: Historické foto ::     Oct 05 2009, 10:20 (UTC+0)

Orechová, okres Sobrance: Táto fotografia pochádza z roku 1948, teda z roku kedy prešlo vtedajšie Československo pod vládu jednej (komunistickej) strany. Na vidieku to úplne zmenilo život roľníkov. Orechová bola poľnohospodárska obec a aj tu čoskoro začali vznikať snahy na združstevnenie pozemkov. Pritom tu nežila ani jediná rodina, ktorá by patrila k bezzemkom.

Rodina z fotografie mala sedem hektárov polí, na ktorých pestovala obilniny, chovali dve kravy, jedno teľa, sliepky a dva voly . Chov volov nebol na mäso, využívali ich na oranie a ťahanie vozov. Podľa spomienok majiteľky fotografie, ktorá je na nej ako malé dievčatko v bielom, vôl mal oproti koňovi viac sily i keď bol pomalší.

Ako to bývalo aj inde, majetnejší gazdovia dávali prácu chudobnejším, ktorí u nich zvyčajne pracovali za naturálie. Tie rodiny, ktorých polia stačili len na vlastnú obživu, v časoch neúrody často dostávali ešte voľačo viac na prilepšenie. Vzťahy boli údajne také dobré, že si bohatí gazdovia medzi sebou dohodli, kto bude ktorú menej majetnú rodinu podporovať.

Keď nastúpila éra vzniku jednotných roľníckych družstiev, v dedine sa stretla s veľkou nevôľou. Miestni agitátori však boli veľmi agilní. Gazdovia musel odovzdávať tzv. kontingenty, teda bezplatne dávali štátu určené výmery obilia, vajec, kože z ošípaných, bravčovej masti a podobne. Keď prišli roky neúrody, agitátori z nárokov na kontingenty nezľavili. Tak sa stalo, že gazdovia chodili kupovať na trh zrno a vajcia, aby ich mohli odovzdať štátu a neprišli o svoje polia. Ani to nepomohlo. V prípade tejto rodiny, ktorá neodovzdala kontingenty včas, polícia zapečatila ich sýpku, že je zabraná v prospech republiky. Potom išli na pole a priamo počas prác im vypriahli voly a vzali ich tiež.

Aj tí, ktorým sa ešte stále darilo hospodáriť na svojom, nakoniec podľahli ďalšiemu úradnému šikanovaniu, podľa ktorého mohli po splnení kontingentov predávať svoju úrodu len štátu. Ako ilustrácia hádam postačí príklad, že štát od nich vykupoval 100 kilogramov zemiakov za 18 korún, teda kilo za 18 halierov. Z kedysi zámožných gazdov sa stávali chudáci a nakoniec v roku 1952 v Orechovej taktiež vzniklo JRD. ¼udia vlastne nemali na výber.


Slavomír Szabó

Spracované na základe spomienok miestnych obyvateľov Orechovej.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.



čitateľov: 3674