login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Orechová: Nevesta bez bielych šiat

@ :: Historické foto ::     Oct 05 2009, 10:10 (UTC+0)

Orechová, okres Sobrance: Táto fotografia pochádza z februára 1942 a vidíme na nej ženícha a nevestu bez typických svadobných šiat. Boli to vojnové roky, kedy viaceré tradičné zvyky upadali do pozadia a ľudia žili skôr inými problémami. Týkalo sa to aj Orechovej, ktorej obyvateľstvo tvorili najmä Rusíni, Slováci a čiastočne Ukrajinci. Obec bola i tak priradená k Horthyho Maďarsku.

Na fotografii nevesta nemá typické biele šaty, ale ani svadobný venček iba svadobnú kyticu. Ide pritom o fotku, ktorá bola vyhotovená ešte pred samotným svadobným aktom. V inom prípade by už vydatá žena mala na hlave šatku. Tento zvyk sa dodržiaval aj v týchto rokoch, po vydatej žene s odkrytou hlavou by si inak ľudia odpľúvali. Už jej jednoducho nepatrilo vystavovať svoje vlasy na obdiv.

Muži v daných rokoch bežne nosievali konopné biele „drelichové“ nohavice a na sviatky oblek. Ženích má v tomto prípade oblečené typické čierne hore rozšírené nohavice a od kolien prudko zúžené, ktoré sa nazývali „pričeše“. Tie boli typické najmä pre maďarskú kultúru, ktorá tu v daných rokoch prenikla.

Slavomír Szabó

Spracované na základe spomienok miestnych obyvateľov Orechovej.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 3917