login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Tibava: Vajcová hrudka na slano i na sladko

@ :: Tradičné recepty ::     Sep 15 2009, 00:47 (UTC+0)

Tibava, okres Sobrance: Vajcová hrudka sa pripravovala pravidelne v čase Veľkej noci, ale zvykla sa robievať aj inokedy. Nebolo to hlavné jedlo, skôr akási lahôdka, ktorú si mohli dopriať aj menej majetní ľudia. Všeobecne sa na dedinách zvykli robievať pokrmy, ktoré zabrali čo najmenej času. Aj z toho dôvodu v prípade vajcovej hrudky išlo skôr o víkendové alebo slávnostnejšie jedlo.

Vajcová hrudka na slano

Suroviny:

- liter plnotučného mlieka
- 15 vajec
- pažítka
- petržlenová vňať
- čierne mleté korenie
- soľ

Vajíčka poriadne rozšľaháme vidličkou, aby tvorili tekutinu jednej farby a nedalo sa odlíšiť bielko od žåtka. Potom to vlejeme do studeného mlieka. Dochutíme nadrobno nasekanou pažítkou, korením, soľou a podľa možnosti čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou. Hrniec položíme na veľmi mierny plameň a neustále miešame, až kým sa teplom zmes zahustí, takže na pohľad pripomína hustú praženicu.

Hrniec odstavíme z ohňa a zmes precedíme cez gazu. Vznikne mäkká hrudka, ktorú ešte chvíľu necháme z gazy odkvapkať. Mäkkú hrudku potom naložíme na pekáč, upravíme na rovnako hrubú vrstvu a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme asi 20 minút.

Vajcová hrudka na sladko

Suroviny:

- liter plnotučného mlieka
- 15 vajec
- štipka soli
- polievková lyžica práškového cukru
- 1 balenie vanilkového cukru

Postup je rovnaký ako pri vajcovej hrudke na slano, len do zmesi nepridávame korenie, ani pažítku a petržlenovú vňať. Namiesto toho do mlieka s rozšľahanými vajíčkami nasypeme polievkovú lyžicu práškového cukru a jedno balenie vanilkového cukru.


-sl-


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 5433