login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Vinné: Vypálenie obce fašistami

@ :: Historické foto ::     Aug 12 2009, 08:55 (UTC+0)

-


Vinné, okres Michalovce: Tieto fotografie pochádzajú z konca II. svetovej vojny a zachytávajú obec po vypálení nemeckým vojskom. Obyvatelia Vinného podporovali partizánov, naviac prvá partizánska skupina na východnom Slovensku vznikla priamo tu. V roku 1942 ju založil Pavol Boroš a nazval ju Jánošíkova družina.

Veľký konflikt medzi Nemcami a dedinčanmi začal, keď partizáni na poľnej ceste pri lesíku pod hradom prepadli nemeckú hliadku. Okrem jej veliteľa, ktorý bol dôstojníkom, ostatných Nemcov postrieľali. Následne obsadili celú obec, i keď už nemecké vojsko sídlilo v budove niekdajšej školy, kde sa dnes nachádza obecný úrad. Nemci ušli, no zajatého dôstojníka partizáni držali v dome notára Júliusa Ivana.

Dňa 30. októbra 1944 v skorých ranných hodinách do Vinného vtrhlo početné nemecké vojsko a začalo dedinu vypaľovať postupne od jej dolného konca. Partizáni sa stiahli do lesov a utekali aj miestni obyvatelia. Niektorým sa to nepodarilo. Počas vypaľovania uhorelo a bolo zastrelených dovedna sedem osôb. Z nich bol iba jeden partizán.

Obzvlášť brutálne pôsobí skutočnosť, že Nemci na znak pomsty nechali v dome uhorieť manželku notára a ich deti - štvorročnú dcéru a dvojročného syna. V dedine celkom vyhorelo 285 domov, 120 ich bolo požiarom poškodených a k tomu je nutné ešte pripočítať neznámy počet stajní, stodôl a ďalších hospodárskych budov. V plánoch na pomstu mala obec úplne zaniknúť – zmiznúť z mapy. Horná časť obce, konkrétne kostol a kaštieľ, však ostali nepoškodené.

Obnova Vinného začala hneď po skončení vojny. Vláda najskôr vyčlenila peniaze pre každú rodinu, ktorá prišla o príbytok. Hneď na to do dediny prišla z Čiech stavebná firma Øíha, ktorá opäť za vládne peniaze začala s výstavbou nových domov. Išlo o domy tzv. 1. typu a 2. typu, teda o prízemné domy a domy s manzardkou. Každému potom pridelili dom podľa toho, akú mal početnú rodinu.

-sl-

Spracované podľa spomienok obyvateľov obce







***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 5720