login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Vinné: Vianočné kozáre

@ :: Tradičné recepty ::     Aug 10 2009, 15:29 (UTC+0)

Vinné, okres Michalovce: Táto polievka bola prvým jedlom Štedrého večera, keď sa celý deň pred ním držal pôst. Môžeme ju prirovnať k dnes známej kapustnici. Zaujímavosťou je, že sa do kozárov pridávala neúdená klobása z predvianočnej zakáľačky. Má zvláštnu chuť, ktorú zvýrazní aj zápražka pripravená z masla.

Suroviny:

- voda
- čerstvá, neúdená klobása
- sušené hríby
- bravčové mäso s kosťou (rebierka)
- kyslá kapusta
- šťava z kyslej kapusty
- soľ, celé čierne korenie, trochu rasce, bobkový list
- za hrsť ryže

Zápražka:
- maslo
- hladká múka
- mletá červená paprika

Do hrnca so studenou vodou dáme variť mäso s kosťou, osolíme, pridáme čierne korenie, rascu a bobkový list. Keď je mäso do polovice uvarené, k mäsu vložíme čerstvú, neúdenú klobásu – v kuse, nie nakrájanú. Až voda znovu zovrie, pridáme kyslú kapustu, ktorú sme predtým pokrájali na kratšie rezance, aby sa nám v polievke nezmotala. Prilejeme za hrnček šťavy z kyslej kapusty – množstvo šťavy závisí od chute stolovníkov. Polievku ďalej varíme asi pol hodinu a pridáme do nej ryžu. Chvíľami pomiešame, aby sa nám zrnká ryže nezvarili.

Keď ryža začína mäknúť, vsypeme do polievky sušené hríby. A kým kozáre rozvoniavajú po celej kuchyni, pripravíme si zápražku. Na masle upražíme zo dve zarovnané polievkové lyžice hladkej múky a za lyžicu sladkej mletej červenej papriky. Zápražku zalejeme niekoľkými lyžicami studenej vody a vlejeme do vriacej polievky. Ešte ju pár minút povaríme a odstavíme z ohňa.

Vianočné kozáre sa podávajú s bielym koláčom.

-ad-










***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.
čitateľov: 8976