login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Tibava: Pelmene

@ :: Tradičné recepty ::     Jun 21 2009, 12:59 (UTC+0)

Tibava, okres Sobrance: Pelmene nebývalo jedlo, ktoré sa podávalo denne. Vyžaduje trochu dlhšiu prípravu a naviac je v ňom mäso, a to sa kedysi na dedinách nejedávalo denne. Na „pravé“ pelmene sa používa mletá bravčovina i hovädzina v pomere 1:1. Jedlo môžeme pripraviť ako varené, ale tiež ako opekané. Opekané pelmene sú veľmi vhodné v kombináciou s vínom.

Suroviny:

- cca 300 gramov polohrubej múky
- pohár kyslej smotany
- 100 gramov masla
- 2 vajcia
- pažítka
- voda
- (k opekaným aj olej)

Suroviny na plnku:

- cca 250 gramov mletého mäso (bravčovina a hovädzina v pomere 1:1)
- 1 cibuľa
- čierne mleté korenie
- soľ

Varené pelmene:

Rozbijeme vajcia tak, že do jedného pohára dáme len bielok z jedného vajíčka a do druhého pohára jeden bielok a dva žåtky. Do múky nalejeme trochu vody, posolíme, dolejeme pohár s jedným bielkom a dvoma žåtkami a vypracujeme na husté cesto.

Bravčové a hovädzie mäso pomelieme na mlynčeku, osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.

Cesto rozvaľkáme na tenko a väčším pohárom vykrajujeme kolieska. Doprostred každého kolieska pridáme trochu zmesi mletého koreneného mäsa. Okraje cestového kolieska potrieme zvyšným rozšľahaným bielkom. Na koliesko s mäsovou plnkou položíme druhé koliesko a okraje poriadne popritláčane vidličkou, aby sa nám pri varení nerozišli. Potom takto nachystané plemene vložíme do osolenej vriacej vody, kde ich varíme asi desať minút.

Po vybratí z vody plemene položíme na taniere, polejeme roztopeným maslom, zalejeme trochu ohriatou kyslou smotanou a ozdobíme nasekanou pažítkou.


Opekané pelmene:

Po celý čas postupujeme rovnako ako pri varených, ale vo vriacej vode ich nechávame len tri minúty. Potom ich vyberieme, necháme odkvapkať takmer dosucha a ďalej opečieme v panvici na rozpálenom oleji (kedysi na bravčovej masti) do zlatista.



-sl-


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 6253