login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Tibava: Pôstna slivkovo-fazuľová polievka

@ :: Tradičné recepty ::     Jun 21 2009, 10:21 (UTC+0)

Tibava, okres Sobrance: Slivkovo-fazuľová polievka sa zvykla variť najmä v časoch pôstu. Pripravuje sa zo sušených sliviek. Vhodné sú najmä typické modré bystričky. Zatiaľ čo ovocné polievky sú známe ako sladké alebo kyslé a podávajú sa zvyčajne studené, táto sa jedla teplá a často dobre okorenená čiernym korením.



Suroviny:

- 20 dekagramov strakatej fazule
- 20 dekagramov sušených bystričiek
- vrchovatá polievková lyžica hladkej múky
- voda
- soľ
- cukor
- čierne mleté korenie


Fazuľu namočíme v studenej vode najmenej na dve hodiny, ešte lepšie je namočiť ich večer a nechať postáť celú noc. Slivky zalejeme litrom studenej vody asi desať minút pred varením. Fazuľu scedíme a pridáme do hrnca so slivkami. (Slivky necedíme, ale používame vodu, v ktorej sa namáčali, aby nestratili chuť.) Potom dáme hrniec na pec a necháme pomaly variť, kým varom fazuľa nezmäkne.

Z múky urobíme suchú zápražku. To znamená, že ju v druhom hrnci za stáleho miešania na miernom plameni necháme trochu pripiecť, aby bola vhodná na zahustenie. Nakoľko ide o pôstne jedlo, zápražku nerobíme na masti iba nasucho. Opraženú múku na zahustenie vsypeme do hrnca s vriacou vodou, keď je už fazuľa mäkká a iba krátko povaríme.

Na záver pridáme soľ, cukor a mleté čierne korenie podľa chuti. Soľ nikdy nepridávame skôr, pretože by fazuľa stvrdla. Podávame teplé s chlebom.


-sl-


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 5643