login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Čerhov: Jablčník

@ :: Tradičné recepty ::     May 25 2009, 00:43 (UTC+0)

Čerhov, Trebišov-okolie: Najčastejšie pripravovanou sladkosťou v Čerhove boli buchty plnené slivkovým lekvárom. Až po druhej svetovej vojne sa gazdinky púšťali do pečenia aj iných lahôdok. Prestal sa doma piecť chlieb, pece ešte stáli a bolo hriechom ich nevyužívať. Okrem nasledujúceho kysnutého jablčníka sa piekol rovnakým spôsobom aj lekvárovník, tvarohovník, či orechovník. Zaujímavosťou je, že do cesta sa nepridáva vajíčko.

Suroviny:

- 0,5 kg polohrubej múky
- 42 g droždia
- 100 g masla (alebo 1 dcl oleja) do cesta
- mlieko
- cukor
- soľ
- ďalší kúsok masla pod jablká
- 1,5 – 2 kg jabåk
- 1 vajce (nie do cesta, len na potretie)

Na posýpku (nemusí sa robiť):

- hrubá múka
- maslo
- kryštálový cukor

Postup:

Najskôr cez sitko preosejeme múku do hlbšej misky. Pridáme štipku soli a polievkovú lyžicu kryštálového cukru. Zohrejeme mlieko. Nesmie byť studené, ale ani horúce. V hrnčeku si pripravíme kvások: vidličkou rozpučíme droždie a vymiešame s lyžicou kryštálového cukru, prilejeme mlieko a posypeme múkou, aby sme videli ako kvások rastie. Skôr ako nám utečie z hrnčeka, vylejeme ho na múku v miske, pridáme maslo (alebo olej) a vymiesime cesto. Až sa nám prestane lepiť na dno misky, posypeme ho múkou, zakryjeme čistou utierkou a necháme cesto vykysnúť asi hodinu na teplom mieste.

Medzitým očistíme jablká, pokrájame ich na tenké krúžky a udusíme pod pokrievkou na masle. Podľa chuti kúsky jabåk osladíme cukrom, alebo navoniame štipkou škorice.

Cesto rozdelíme na dve časti. Prvú rozvaľkáme na doske a uložíme na vymastený, múkou vysypaný plech. Na spodné cestou naložíme udusené jablká. Ak sme nedali škoricu, môžeme pridať za hrsť orechov. Prikryjeme druhou časťou rozvaľkaného cesta. Takto pripravený koláč zhora jemne popicháme vidličkou, aby sa počas pečenia nenafúkol a potrieme ho rozšľahaným vajíčkom.


Ak máme chuť, koláč posypeme posýpkou, ktorú sme si pripravili zo stuhnutého masla, hrubej múky a kryštálového cukru. Maslo rozdrobíme s múkou a cukrom a takto pripravenú posýpku rozsypeme po vrchu koláča.

Pečieme vo vyhriatej rúre do hneda.

Hotový koláč posypeme vanilkovým cukrom. Po vychladnutí krájame na úhľadné kocky.
Koláč sa podával s mliekom alebo teplým čajom.


-ad-



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Vínna cesta – štart, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.



čitateľov: 5546