login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Veľká Tàňa: Prekladané rezance

@ :: Tradičné recepty ::     May 25 2009, 00:51 (UTC+0)

Veľká Tàňa, okres Trebišov: Rezance s tvarohom alebo slivkovým lekvárom sa varili v každej domácnosti. Ich príprava vyžadovala málo času a všetky potrebné suroviny boli hneď poruke. Ako nám respondenti zdôrazňovali, život v minulosti bol síce ťažký, ale i keď bolo málo peňazí, menšie možnosti mať krásne šaty, alebo dobre vybavenú domácnosť, či gazdovstvo, nehladovali. Jedla bolo dosť. Dôležitá bola dostupnosť surovín, rýchla príprava a všetko muselo byť chutné. S jedlom neplytvali, nič nevyhadzovali, aj šupky z očistených zemiakov, či zeleniny skončili vo válove ošípaných, alebo ich dali sliepkam.

Suroviny:

Na rezance:

- hrubá múka
- vajce
- soľ
- voda

Na plnku:

- tvaroh
- slivkový lekvár
- mleté orechy (nemusia byť)
- štvrť kila masla

Z múky, vajca, soli a vody pripravíme rezancové cesto. Vyvaľkáme na tenko a po obschnutí pokrájame na širšie rezance, ktoré vyvaríme v mierne osolenej vode.

Časť rezancov zmiešame s tvarohom, trochu ich osolíme. Druhú časť rezancov zmiešame so slivkovým lekvárom, pridáme trochu cukru a posypeme mletými orechmi. Aj tvarohové, aj slivkové rezance omastíme rozpraženým maslom. Za hrsť uvareného cesta odložíme.

Hlbší pekáč vymastíme maslom. Naukladáme do neho vrstvu rezancov s tvarohom, na ne rezance s lekvárom. Vrstvy priebežne striedame. Poslednou vrstvou budú neochutené, skôr odložené rezance.
Všetky vrstvy v pekáči polejeme rozpusteným maslom a vložíme do horúcej pece (rúry) zapiecť. Jedlo je hotové, keď má vrchná vrstva rezancov hnedú farbu.

Zapekané rezance sa jedli ešte horúce, ale sú chutné aj za studena.


-ad-


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Vínna cesta – štart, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 6522