login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Černochov: Plnená kapusta

@ :: Tradičné recepty ::     May 24 2009, 22:13 (UTC+0)

Černochov, okres Trebišov: V navštívených obciach mapovanej oblasti Tokajská vínna cesta sme zaznamenali mnohé rovnaké tradičné recepty. Respondenti si pamätali maďarské zemiaky, slepačiu polievku a ťažko si vedeli spomenúť na jedlo, ktoré sa v časoch ich mladosti, prípadne v čase mladosti ich rodičov varilo často a dnes upadá do zabudnutia. Buď preto, že je považované za nemoderné, alebo si nepamätajú presný postup ich prípravy. Nasledujúci recept na plnenú kapustu je použiteľný aj dnes. Postupne sa upravil podľa dostupných surovín, no jeho základ je rovnaký ako v začiatkoch devätnásteho storočia. Vtedy sa varila pomerne často, raz za dva týždne, najmä koncom leta, keď sa zberala úroda kapusty.

Suroviny:

- mleté bravčové mäso
- ryža
- cibuľa
- masť
- bobkový list
- cesnak
- mletá červená paprika
- soľ
- mleté čierne korenie
- paradajkový pretlak (kedysi prepasírované rozvarené paradajky)
- hlávková kapusta
- soľ
- voda

Najskôr vyrežeme z kapusty hlúbik a celú hlávku varíme v osolenej vode, do ktorej sme pridali trochu octu. Ako budú listy mäknúť, postupne ich pomocou vidličky odlupujeme z hlávky a uložíme na plytký tanier, aby vychladli. Z každého listu vykrojíme zhrubnuté časti (žily) a ak je kapustný list príliš veľký, rozrežeme ho na dva, alebo aj tri kusy. Pripravíme si toľko listov, koľko ich plánujeme naplniť. Zvyšok kapusty nakrájame na tenké prúžky.

Ryžu premyjeme v studenej tečúcej vode a odkvapkanú pridáme k mletému mäsu v pomere 1 : 1. Keď máme málo mäsa a chceme naplniť väčšie množstvo kapustných listov, pomer zmeníme v prospech ryže. Na masu nalejeme do zlatista upraženú cibuľku na masti, osolíme, okoreníme, pridáme štipku červenej mletej papriky a poriadne premiešame (vajíčko sa nepridáva, plnka by stvrdla). Touto masou plníme kapustné listy. Potom ich zvinieme tak, že cez plnku, ktorú ukladáme blízko vrchnej časti listu, zavinieme do polovice. Ïalej prehneme dva krajné konce listu dnu a dokončíme rolovanie. Bočné kraje sa dávajú dovnútra preto, aby sa list pri varení neroztvoril.

Väčší hrniec vymažeme masťou. Na jeho dno nasypeme tenké prúžky pokrájanej kapusty a poukladáme naplnené kapustné listy. Pridáme zo dva kusy bobkového listu a zalejeme vodou, v ktorej sme rozmiešali paradajkový pretlak, alebo vopred uvarené prepasírované čerstvé paradajky. Vody treba naliať toľko, aby bola asi na hrúbku prsta nad najvrchnejšou vrstvou plnených listov.

Na to celé sa ukladal plytký tanier, na ktorom bol položený hrnček s vodou. To preto, aby kapusta neplávala, ale bola poriadne pritlačená do hrnca. Plnená kapusta sa varí asi hodinu na miernom plameni. Hotové jedlo sa podáva s chlebom.

-ad-



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Vínna cesta – štart, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.
čitateľov: 6753