login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Malá Tàňa: Maďarské zemiaky (paprikás krumpli)

@ :: Tradičné recepty ::     May 20 2009, 14:47 (UTC+0)

Malá Tàňa, okres Trebišov: Pod názvom „maďarské zemiaky“ poznáme toto jedlo aj dnes. V oblasti Zemplína a Abova sa varí aj v súčasnosti, no všade sa toto jedlo pripravuje s menšími obmenami. Tie sa týkajú pridávaných surovín a korenín.

Suroviny:

- zemiaky
- bravčová masť
- červená paprika
- cibuľa
- soľ
- údená klobása
- polievková lyžica masla
- hrnček studenej vody

Surové zemiaky očistíme, nakrájame na asi tri milimetre hrubé kolieska. V rajnici na rozpálenej masti do sklovita opražíme na drobno nakrájanú cibuľu a prihodíme zemiaky. Hneď ich treba pomiešať a nechať, aby sa trochu z každej strany jemne opražili. Rajnicu stiahneme z ohňa (stíšime plyn). Prisypeme červenú papriku - na kilo zemiakov asi dve kávové lyžičky. Opäť pomiešame, osolíme, vrátime do prostriedku platne na peci (pridáme plyn) a podlejeme studenou vodou. Ak máme radšej hustejšie zemiaky, na uvedené množstvo stačí 1,5 decilitra vody. Ak chceme, aby bolo pod zemiakmi viacej šťavy, prilejeme 2 – 2,5 decilitra vody. Necháme, aby voda pod zemiakmi zovrela, rajnicu prikryjeme a opäť na miernom ohni pomaly udusíme do mäkka.

Medzitým opečieme na kolieska nakrájanú údenú klobásu na masti a keď sú zemiaky hotové, pridáme ich k nim. Opatrne pomiešame. Nakoniec pridáme za lyžicu čerstvého masla, ktoré sa na horúcich zemiakoch rozpustí a pod pokrievkou sa roztečie medzi zemiakovými kolieskami.
Takto pripravené zemiaky sa jedia s chlebom, ako obloha sa podáva uhorkový šalát alebo kyslé uhorky.

-ad-


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Vínna cesta – štart, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.



čitateľov: 6484