login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Viničky: Konfirmácia

@ :: Historické foto ::     May 15 2009, 11:59 (UTC+0)

Viničky, okres Trebišov: Táto fotografia pochádza z tridsiatych rokov 20. storočia a vidíme na nej mladé dievčatá a chlapcov pred konfirmáciou. Majú približne pätnásť rokov.

Silné zastúpenie v obci Viničky má protestantská reformovaná cirkev – kalvíni. V tejto cirkvi sa neudeľuje prvé sväté prijímanie ale konfirmácia. Slávnostný akt sa koná vo veku, kedy už dieťa dokáže samo rozoznávať kresťanské hodnoty a samo vie pochopiť význam krstu a ďalšieho duchovného napredovania. Konfirmačný obrad je starší ako samotná existencia kalvínskej viery a vychádza zo starokresťanskej výchovy katechumenov.

Pred konfirmáciou adepti absolvujú prípravu, z ktorej neskôr skladajú skúšku. Pri obrade odpovedajú na otázky týkajúce sa viery a jej hodnôt. Zároveň odriekajú apoštolské vierovyznanie, ktoré pri ich krste odriekali ich rodičia i krstní rodičia.

V minulosti bolo dosť typické rozdelenie obyvateľov k jednotlivým vierovyznaniam podľa národnosti. K protestantským reformovaným cirkvám, kam kalvíni patria, sa hlásili prevažne Maďari. V niektorých oblastiach Slovenska toto delenie platí dodnes. Vo Viničkách sa k maďarskej národnosti hlási až 76 percent obyvateľov. Z hľadiska vierovyznania však došlo k vyrovnaniu, pretože 39 percent sa hlási k rímskym katolíkom a presne rovnaké percento k reformovanej cirkvi.




-sl-

V tomto článku sú použité informácie, ktoré nám poskytla pani Alžbeta Igneczyová.






***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Vínna cesta – štart, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.




čitateľov: 3338