login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Černochov: V maďarskej armáde

@ :: Historické foto ::     May 15 2009, 10:45 (UTC+0)

-


Černochov, okres Trebišov: Tieto historické fotografie zobrazujú dvoch bratov a pochádzajú niekedy z rokov 1940 až 1942. V tom čase patrila obec Černochov pod Horthyho Maďarsko, teda aj jej obyvatelia museli slúžiť v maďarskej armáde a aj na fotkách majú maďarské uniformy.

Mladý muž na dolnej fotografii si už raz vojenskú službu odkrútil a to za I. ČSR. Musel však nastúpiť znova, pretože mu Maďari neuznali odslúžené roky pre ozbrojené sily Československa. To už začala II. svetová vojna, ale našťastie nebol priamo do bojov zatiahnutý, pracoval len v tyle.

Oddelenie južného územia Viedenskou arbitrážou v prospech Maďarska neostalo bezo zmeny. Vznikom samostatného Slovenska a Protektorátu Čechy a Morava sa stalo, že nový Slovenský štát nebol dostatočne obranyschopný. Bolo to dané najmä tým, že takmer celé velenie niekdajšej československej armády držali v rukách Česi. Slovenský štát vznikol 14. marca 1939. Na južných územiach, ktoré mu boli odobrané Viedenskou arbitrážou, ešte do 22. marca pracovala slovensko-maďarská rozhraničovacia komisia. V rovnaký deň opustili východné Slovensko aj posledné vojenské jednotky čs. armády, ktoré odišli transportom do Čiech. Východ teda ostal skoro bezbranný. Hneď na druhý deň prestúpili maďarské vojská novovytvorené hranice a podnikli útok, aby obsadili ďalšie územia. O dva dni na to maďarská armáda bombardovala letisko v Spišskej Novej Vsi, čím vylúčila možnosť leteckej obrany východu štátu. Boje trvali do konca marca, až na zásah Nemecka muselo Slovensko v Budapešti podpísať zmluvu, v rámci ktorej odstúpilo Maďarsku ďalších 78 obcí a 1 697 štvorcových kilometrov územia. Inak hrozilo, že by Slovenská republika úplne zanikla, pretože jedným z Hitlerových plánov bolo rozdeliť ju medzi Poliakov a Maďarov. Pôvodné hranice Slovenska sa obnovili až v januári 1945, keď bolo toto územie oslobodené.

Treba podotknúť, že v spomínaných okupačných bojoch o slovenský juh sa nezúčastnili obyvatelia Černochova či iných priľahlých obcí. V tom čase Maďarsko ešte nemalo vlastné vojenské zložky, v ktorých by slúžili obyvatelia niekdajšieho Československa. Na to došlo až neskôr.


- sl –


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Vínna cesta – štart, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 3520