login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Černochov: Základná škola

@ :: Historické foto ::     May 11 2009, 08:46 (UTC+0)

-


-


Černochov, okres Trebišov: Uverejnené fotografie zachytávajú žiakov obecnej školy s učiteľkou. V týchto rokoch sídlila škola v rodinnom dome, kde sa dnes nachádza obecný úrad a bola to jednotriedka. To znamená, že všetci žiaci chodili do jednej triedy, pričom tam bol zastúpený prvý až piaty ročník. Šiestaci a starší žiaci už navštevovali školu v obci Borša, do ktorej museli dochádzať päť kilometrov.

Vyučovanie v jednotriedke malo svoje zákonitosti a bolo pomerne náročné na organizáciu. Začalo zadávaním úloh pre jednotlivé ročníky. Prváci mali napríklad prepisovať písmenká do zošita, druháci dostali úlohu z počtov a podobne. Štyri z piatich ročníkov sa museli venovať písomného zadaniu a jeden ročník mal vysvetľovanú novú látku, prípadne bol skúšaný. Takto sa to postupne posúvalo, aby v jeden deň dostal každý vysvetlené nové učivo. Pritom sa vyučovalo iba dopoludnia.

Vyučovacie predmety boli blízke terajším, patrila k nim matematika, dejepis, zemepis, atď. V černochovskej škole sa učilo po maďarsky, žiaci však mali spoločnú hodinu slovenčiny denne. Spoločnú mali aj telesnú výchovu, cvičili v záhrade, ktorá patrila ku škole. Chlapci najčastejšie hrali futbal a dievčatá skákali so švihadlami.

Na prvej fotografii, ktorá pochádza z tridsiatych rokov 20. storočia, vidíme aj učiteľku Eszter Szabó, ktorá vychovávala dnešnú najstaršiu generáciu obyvateľov obce. Dve nasledujúce fotografie pochádzajú z rokov 1956 až 1958, kedy bola miestnou učiteľkou Helena Petríková – Zádoriová, ktorá sem prišla učiť odniekiaľ od Čiernej nad Tisou. Zaujímavá je posledná fotografia, ktorá zachytáva žiakov v kostýmoch na školské divadelné predstavenie pre rodičov.

V uvedených rokoch mala škola dostatok detí na vyučovanie, v Černochove žilo vyše päťsto obyvateľov. Dnes je ich počet sotva cez dvesto. Základná škola tu ukončila svoju činnosť niekedy v sedemdesiatych rokoch a dnes sa tu už nenachádza ani materská škola.


- sl –







***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Vínna cesta – štart, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 3293