login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Čerhov: Richtár Juraj Iľko

@ :: Historické foto ::     Mar 12 2009, 09:03 (UTC+0)

Čerhov, okres Trebišov: Táto fotografia bola pravdepodobne zhotovená v dvadsiatych rokoch 20. storočia a zachytáva manželov Iľkolvcov. Juraj Iľko bol richtárom Čerhova, jeho manželka Anna Iľková sa zaslobodna volala Michalčíková. Funkciu zastával v rokoch 1925 až 1938.

Ešte predtým ako Juraj Iľko vyhral v obci voľby, strávil desať rokov v Spojených štátoch amerických, kde sa rovnako ako mnohí iní Zemplínčania vysťahoval za prácou. V rodine boli siedmi bratia, do USA odišli všetci, vrátili sa však len dvaja. Prvý pobyt mu trval šesť rokov a pracoval v meste Trenton v štáte New Jersey ako kurič. Potom sa vrátil domov, oženil a odišiel na ďalšie štyri roky.

Po ukončení I. svetovej vojny a vzniku Československa sa ešte zástupcovia obecného zastupiteľstva v Čerhove nevolili tak, ako to poznáme v súčasnosti. V obci však došlo k demokratickému kompromisu, keď polovicu zastupiteľstva tvorili chudobnejší maloroľníci a druhú zemepáni, prípadne správcovia ich majetkov. Richtárom aj po oddelení z Uhorska ostal Andrej Radvanský, ktorý túto funkciu celkovo zastával od roku 1907 po rok 1921. V tom istom roku bol zastupovaním funkcie richtára poverený Michal Galgan a po ňom zvolený obyvateľmi Juraj Iľko. Svoju funkciu vykonával do novembra 1938, keď Čerhov pripadol Horthyho Maďarsku. Na príkaz maďarských orgánov musel z postu odstúpiť, aby uvoľnil miesto Pavlovi Titkovi, ktorý obec viedol až do decembra 1944, kedy bola oslobodená. Potom bol Čerhov opäť prinavrátený Československu.

Žiaľ, maďarské orgány v čase svojej vlády zničili všetku dokumentáciu z predchádzajúcich čias, čím obec prišla o značné množstvo dokumentov zo svojej histórie.

-sl–


Článok bol napísaný na základe spomienok majiteľky fotografie a knihy:
Z dejín obce Čerhov (J. Gočik, J. Galgan, vydané 2002)


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Vínna cesta – štart, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.
čitateľov: 4309