login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Ruskov: Čerstvá bravčovina s kyslou kapustou

@ :: Tradičné recepty ::     Dec 20 2008, 19:01 (UTC+0)

Ruskov: Zabíjačky bývajú zväčša v zime, kedy v sudoch už kysne kapusta, či už je hotová. Hlavným jedlom na zabíjačke, aspoň v Ruskove, kde sme recept získali, býva čerstvé bravčové mäso s kyslou kapustou. Pri porciovaní prasaťa si gazdiná odkladá tzv. odrezky – tenšie mäso spod brucha a z okolia rebier. Ale ak má na zabíjačke veľa pomocníkov, tak prikrája aj „lepšie“ mäso z chrbta, či pliecka.

Suroviny:

- čerstvé bravčové mäso
- bravčová masť
- cibuľa
- soľ
- čierne korenie
- rasca
- bobkový list
- červená mletá paprika

V hrnci popražíme na masti nadrobno nakrájanú cibuľu. Mäso nakrájame na väčšie, približne rovnaké kúsky, to aby bolo naraz hotové. Osolíme, okoreníme, prisypeme trochu rasce a prihodíme lístoček bobkového listu. Prikryté pokrievkou dusíme v hrnci na miernom ohni, aby mäso „pustilo šťavu“. Občas je potrebné premiešať, aby kúsky mäsa boli udusené rovnako zo všetkých strán. V Ruskove sa to síce nerobí, ale inde, keď je už mäso takmer hotové, prisypeme za rovnú polievkovú lyžicu červenej mletej papriky. Premiešame sa a podlejeme hrnčekom vody.

Zároveň nakrájame kyslú kapustu na malé kúsky. To pretože do suda sa nakladajú dlhé tenké prúžky kapusty, ktoré sa inak v hrnci zmotajú do hrčiek a jedlo sa potom zle naberá na tanier. Kapustu priložíme do hrnca k mäsu. Kapustu spolu s mäsom ďalej dusíme, kým sa chute premiešajú, mäso úplne zmäkne a kapusta je tiež mäkká.

Podávame s varenými zemiakmi.


-ad-

***


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slanské vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 8723