login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kalša: „Ancuk na nedzeľu“

@ :: Historické foto ::     Oct 31 2008, 15:14 (UTC+0)

Kalša - okres Košice-okolie: Táto historická fotografia pochádza z roku 1940 alebo 1941, bola teda vyhotovená v čase, keď obec Kalša patrila k vojnovej Slovenskej republike. Vidíme na nej miestnych parobkov v oblečení, ktoré tu volali „ancuk na nedzeľu“ čiže nedeľný oblek. Určitou raritou Kalše bolo, že zatiaľ čo v okolitých dedinách sa nosievali zväčša tmavé obleky, tuto mohol byť „cmavši i bľadši“ čiže tmavší aj svetlejší. Naviac, tunajší muži zvykli okrem kravát nosiť v nedeľu aj motýliky, čo bola v danom čase najväčšia móda.

Obleky sa obliekali len na sviatky a v nedeľu. Spravidla ich mal každý mladý muž vo veku od 16 až 18 rokov, keď bol ostatnými povýšený do stavu parobka. To pre neho okrem iného znamenalo, že už mohol na dedinských zábavách tancovať s dievkami a v krčme mu naliali pálenku.

Pokiaľ by táto fotografia vznikla počas bežných pracovných dní, vyzerala by inak. Nosievali sa tu „drelichovo nohavky“ čiže nohavice ušité z doma tkaného konopného drelichového plátna. Konope sa zbieralo dva razy ročne, prvý raz v čase kvetu a druhý raz v čase dozrievania semien. Z prvej úrody robievalo aj plátno na košele, ktoré bolo jemnejšie, z druhej plátno drelich na nohavice.

Obleky si chodievali parobkovia kupovať najmä do Košíc, i keď veľké trhy sa konali aj v susednom Slanci. Pokiaľ ide o klobúky, tie zďaleka neboli výsadou len mladých či starších mužov, ale nosievali ich aj chlapci. V tých rokoch na dedine čiapky neboli bežnou záležitosťou. Mladý muž však chcel mať vlastný a podľa možnosti nový klobúk, chlapci svoje zvyčajne dostali po starších súrodencoch.


Slavomír Szabó


V tomto článku sú použité informácie, ktoré nám poskytla pani Júlia Kundrátová .



***


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.




čitateľov: 4116