login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slanec: Zajačia polievka

@ :: Tradičné recepty ::     Oct 29 2008, 18:02 (UTC+0)

Slanec: Zajace voľakedy tvorili neodmysliteľnú súčasť aj menšieho gazdovského chovu a ich mäso sa popri slepačom objavovalo na tanieri často. Nebol to však vždy len teraz známy pečený zajac, ale často aj zajačia polievka.

suroviny:

- vypitvaný zajac bez vnútorností
- zelenina – mrkva, petržlen, zeler, kaleráb,
- čerstvá pažítka alebo petržlenová vňať
- 5 litrov vody

plnka do zajaca:

- 10 až 12 kúskov nemletého čierneho korenia
- lyžica soli
- cibuľa
- zelená paprika
- petržlenová vňať
- zajačia (môže byť aj iná) pečeň
- mleté čierne korenie
- soľ
- 2 až 3 vajcia
- strúhanka
- polohrubá múka (odhadom na zahustenie)

Najskôr si pripravíme plnku. Cibuľu, papriku i pečeň nakrájame nadrobno a s ostatnými surovinami rozmiešame v korýtku. Pokiaľ plnka nedrží dostatočne pohromade, pridáme viac múky. Plnku môžeme strčiť do zajaca, ale môžeme ju využiť aj inak. V Slanci ju balili vo väčších guľôčkach do celofánu, na každom celofáne urobili ešte vidličkou dierky a kládli to do hrnca na polievku takto. (Samozrejme, po uvarení plnku z celofánu vybalili.)

Potom začneme so samotnou polievkou. Nakrájanú zeleninu a zajaca s plnkou vložíme do veľkého hrnca s približne piatimi litrami vody a dáme variť. Dåžka varenia tejto polievky je závislá od toho, aký je starý zajac. Pokiaľ je mladý, stačí hodina a pol. Ak je starý, varí sa aj tri hodiny, pri veľmi starom i viac. Je potrebné skúšať vidličkou tvrdosť mäsa. Po odstavení polievku ešte dochutíme čerstvou nakrájanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.

Podotýkame, že z dnešného hľadiska je to diétna polievka, na prípravu ktorej sa nepoužíva olej ani kedysi často využíaná bravčová masť. Mäso z uvareného zajaca môžeme dať do tanierov s polievkou a plnku použiť namiesto halušiek. Prípadne uvareného zajaca môžeme využiť ako druhý chod, ku ktorému sa zvykli podávať varené zemiaky.


-sl–


Tento recept sme získali od pani Alžbety Vargovej.




* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 9458