login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kalša: Prvá svetová vojna a obec

@ :: Historické foto ::     Oct 16 2008, 21:59 (UTC+0)

-


Kalša - okres Košice-okolie: Tieto historické fotografie pochádzajú z čias I. svetovej vojny a vidíme na nich vojakov v uniformách rakúsko-uhorskej armády. Na prvej z nich je obyvateľ Kalše Ján Kundát v hodnosti kaprála. Bol to teda muž, ktorý na základe mobilizačnej vyhlášky rukoval ako vojak v zálohe.

Táto fotografia bola zaslaná domov ako pohľadnica príbuzným v decembri 1914. Text na druhej strane však, žiaľ, neobsahuje žiadne informácie o tom, aký bol život vojakov v armáde. Nachádzajú sa tam novoročné priania. Na druhej fotke nie sú obyvatelia Kalše, ale spolubojovníci Jána Kudráta, ktorí mu túto fotku venovali na pamiatku.

Mobilizačná vyhláška do Kalše prišla 27. júla 1914 a záložníci rukovali najmä k 34. delostreleckému pluku. Vyhlásenie mobilizácie spôsobilo v obci paniku, ľudia zakopávali cenné predmety a schovávali potraviny; báli sa rekvirovania pre potreby armády. V danom čase na východe súčasného Slovenska už richtári zapisovali, kto koľko a akých zvierat chová. ¼uďom sa odoberali najmä kone a kravy, výstižne túto situáciu opisuje spisovateľ Milo Urban v románe Živý bič. ¼udia sa tiež báli príchodu Rusov, keďže Kalša patrila k Rakúsko-Uhorsku čiže k ruskému nepriateľovi. Šírili sa správy, že obciam hrozí vyrabovanie a zabíjanie civilného obyvateľstva. Zaujímavé je, že na východe Slovenska sa rozhodujúci boj počas I. svetovej vojny odohral v Duklianskom priesmyku rovnako ako za II. svetovej vojny.

I keď do Kalše ruské vojská nedorazili, v I. svetovej vojne v službách armády zahynulo (prípadne ostalo nezvestných) osem Kalšanov, ďalší piati sa vrátili domov po vojne zo zajatia.

Slavomír Szabó


V tomto článku sú použité informácie, ktoré nám konzultačne a zo svojej publikačnej činnosti poskytol Mgr. František Petro a pani Júlia Kundrátová .



***


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slanské vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.




čitateľov: 4811