login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kalša: Pôrodné baby a pôrodnice

@ :: Historické foto ::     Oct 16 2008, 21:37 (UTC+0)

Kalša - okres Košice-okolie: Táto fotografia pochádza z roku 1948 a zachytáva matku s dcérou. Bolo to jej prvé dieťa, taktiež jedno z prvých detí, ktoré sa už narodilo v nemocnici, pretože na východoslovenskom vidieku existoval pomerne dlho systém domácich pôrodov a obecných pôrodných báb. Tie niekde dokonca pôsobili až do šesťdesiatych rokov minulého storočia, ale oproti dávnejšej minulosti s tým rozdielom, že museli mať na to papiere, čiže prešli zaškolením v nemocniciach. V kalšanskej obecnej kronike sa o „pôrodnej babe“ nachádza zápis z roku 1925, keď jej miestne zastupiteľstvo schválilo plat v rozmedzí 40 až 50 korún za pôrod. Takto tu v danom čase pôsobili Alžbeta Kundrathová z Kalše a Alžbeta Vargová zo Slanca.

Dievčatko na fotografii sa narodilo v roku 1947 už v zdravotnom stredisku v Slanci, kde pôsobil lekár.

Ako sme už uviedli, deti sa často rodili v podmienkach, ktoré sa dnes považujú za neprípustné. Známy je napríklad prípad tehotnej ženy, ktorá musela rovnako ako celá obec v novembri 1944 Kalšu opustiť. Bola vyhlásená evakuácia, vyzeralo to, že boje medzi Nemcami a Červenou armádou budú prebiehať priamo v dedine. ¼udia sa odsťahovali do Nového Salaša, kde však bola vyhlásená ďalšia evakuácia. Keďže už nemali ísť kam, tak sa odsťahovali do lesa, kde stavali len provizórne koliby a čakali, kým prejde front. November 1944 bol veľmi daždivý, rovnako aj prvá polovica decembra, sneh napadol až pred Vianocami. Cez strechy kolíb zatekalo, ľudia spali na drevených kladách a čačine, pod nimi tiekli hotové potoky. V týchto podmienkach sa v lese narodil chlapec, či ako nám bolo povedané „poradny chlap, hotovy bunko“. Tento pán žije v obci dodnes a celý život sa teší dobrému zdraviu.


Slavomír Szabó


V tomto článku sú použité informácie, ktoré nám konzultačne a zo svojej publikačnej činnosti poskytol Mgr. František Petro a pani Júlia Kundrátová .



***


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.




čitateľov: 3978