login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slanec: Dedinské divadlo

@ :: Historické foto ::     Oct 08 2008, 20:50 (UTC+0)

1941


1941


1941


1958


1958


1958

Slanec: Týchto šesť historických fotografií pochádza z rokov 1941 až 1958. Vidíme na nich dedinské divadlo, ktoré združovalo obyvateľov viacerých generácií. Hrávala mládež i dospelí. Z dospelých to však bývali len muži, lebo vydatej žene neprináležalo, aby sa okrem rodiny venovala aj takejto zábave. Hrávalo sa tu zvyčajne dva razy do roka, a to na fašiangy a po Vianociach.

Zlatá éra miestneho divadelníctva bola podľa majiteľky tejto fotografie za čias I. ČSR a v prvých rokoch vojnového Slovenského štátu. Až do čias Horthyovskej okupácie sa chodili knihy s divadelnými hrami kupovať do Košíc, potom si každý herec prepísal svoju rolu. Keď Košice pripadli Maďarsku, bol so zháňaním hier problém. Divadlo viedli pán Ján Kmec, ktorý inak „robel na poľu“ a pani Feldesiová, manželka miestneho kalvínskeho farára. Oboch môžeme vidieť na prvej fotografii v dolnom rade uprostred.

Pani Feldesiová sa v kultúre obce angažovala viac než divadelne. V byte na fare sa stretávali ženy z obce, kde ich učila nové vzory na vyšívanie a tiež háčkovať. Okrem toho v Slanci viedla niečo ako kurz spoločenských tancov, čo bolo pre manželku kňaza naozaj netypické.

Divadlo hrávalo po skončení II. svetovej vojny už len sporadicky. Napriek tomu posledné tri fotografie pochádzajú z roku 1958, keď ešte vystúpili. Prvé tri fotografie pochádzajú z roku 1941. Svoje hry predvádzali v maďarčine.


-sl-


Spracované podľa spomienok pani Alžbety Vargovej.


* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.



čitateľov: 4594