login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slanec: Muž, ktorý doplatil na Horthyovskú okupáciu

@ :: Historické foto ::     Oct 08 2008, 20:46 (UTC+0)

Slanec: Táto fotografia pochádza zo začiatku štyridsiatych rokov 20. storočia a vidíme na nej pána Jána Vargu, ktorého syn sa stal obeťou nezákonného obsadenia Slanca maďarskými vojskami. Po Horthyovskej okupácii ostali Slanec aj Rákoš na území Československa. V Rákoši sa však konalo referendum a miestni obyvatelia rozhodli, že chcú patriť k Maďarsku, takže sa hranica posunula medzi Rákoš a Slanec. Doslova prechádzala len pár metrov od slaneckých domov.

Aj v Slanci bolo niekoľko obyvateľov, ktorí chceli, aby sa stal Slanec súčasťou Maďarska. Tak sa konalo 18. januára 1938 referendum aj v Slanci, ale dopadlo v prospech Československa. Nasledujúci deň ráno okolo 9,00 sa nespokojné ženy maďarskej národnosti vybrali k demarkačnej čiare. Slovenskí žandári a financi (pohraničníci) ich začali rozháňať, načo sa z maďarskej strany cez hranicu ozvala streľba z pušiek i guľometov. Hneď nato vtrhli maďarskí vojaci do Slanca, zatiaľ čo žandári a financi ustúpili do Slanského Nového Mesta. Na ústupe bol zranený notár Ján Kulkovský. Maďari obsadili byty žandárov i pohraničníkov, tiež slovenskú školu. Zabití boli financ Ján Hrdina, zástavník maďarskej armády Imrich Gorgei ale aj syn muža z tejto fotografie Štefan Varga.

Štefan Varga na všetko doplatil náhodou, v politike sa neangažoval. Keď Maďari spustili streľbu od hraníc, ľahol si do šiancu pri ceste. Neskôr, keď sa chcel pozrieť, čo sa deje a zdvihol hlavu, zasiahla ho guľka. Maďarskí vojaci ho takto zraneného odvliekli za hranice.

Popoludní si maďarský podplukovník Muranyi nechal zavolať komisára (richtára) Slanca Dezidera Lukáča a oznámil mu, že jeho vojaci odchádzajú späť za hranice. Maďari sa teda stihli stiahnuť skôr, ako prišlo československé vojsko. Ešte uprostred dediny zaspievali maďarskú hymnu a odišli. Ostali traja màtvi a deväť ranených.

Pre odfoteného Jána Vargu bolo strašné, že nevedel, kde je jeho syn. Iba počul, že ho zraneného odvliekli do Maďarska. Až o pár dní priniesli maďarskí vojaci na hranice Štefanovu màtvolu. Tvrdili, že vraj ho v deň incidentu previezli do nemocnice do Košíc, aby ho zachránili, ale zomrel.

Po nezákonnom prekročení hraníc maďarskou armádou začalo v Slanci vyšetrovanie, pretože bolo jasné, že Maďari majú v obci aktívnych spojencov. Zatkli dvadsaťosem ľudí a odviezli do vyšetrovacej väzby v Michalovciach, odkiaľ však boli v januári 1939 na základe amnestie prepustení.

Slavomír Szabó

V tomto článku sú použité informácie, ktoré nám poskytla pani Alžbeta Vargová a pán František Petro.




* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.



čitateľov: 4570