login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slanec: Dožinky

@ :: Historické foto ::     Sep 25 2008, 20:33 (UTC+0)

-


Slanec: Tieto fotografie pochádzajú z roku 1950 a na prvej z nich vidíme obyvateľov Slanca na oslave prvých dožiniek. Dožinky totiž v Slanci nemali tradíciu a začali sa oslavovať až od čias vzniku miestneho jednotného roľníckeho družstva. To založili v roku 1949, ale jeho prvá úroda bola v roku 1950.

Za miesto osláv si členovia a zamestnanci družstva zvolili lokalitu „Na béče“, ktorá sa nachádza pri odbočke cesty do Slanskej Hute. Na voľnom priestranstve založili ohne, dali na ne kotly a varil sa spoločný guláš. (Tradícia spoločného varenia gulášu vo viacerých kotloch pretrvala v obci dodnes a má súťažný charakter.) Hudobná skupina miestnych Rómov sa postarala o muziku a všetko končilo tancom na lúke.

Za zmienku stojí dožinkový veniec, ktorý vidíme tiež na prvej fotografii. Z klasov novej úrody ho plietli ženy, od ktorých ho musel „vykúpiť“ predseda družstva za fľašu pálenky. Veniec po dožinkách visel v predsedovej kancelárii.

Na druhej fotografii vidíme zvoz prvej družstevnej úrody v Slanci. Miestne JRD sa v roku 1963 transformovalo z družstevného vlastníctva na štátne majetky.


Slavomír Szabó

Spracované podľa spomienok pani Alžbety Vargovej.


* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.



čitateľov: 5376