login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slanec: Hospodárska situácia v posledných rokoch Rakúsko-Uhorska

@ :: Historické foto ::     Sep 13 2008, 21:34 (UTC+0)

Slanec: Táto historická fotografia pochádza z roku 1918, teda z posledného roku Rakúsko-Uhorska, ale tiež z prvého roku existencie Československa, ktoré vzniklo 28. októbra. Fotka z bližšie neurčeného miesta zachytáva jednotku uhorských vojakov z I. svetovej vojny, medzi ktorými je aj obyvateľ Slanca Ján Varga.

Posledné roky monarchie sa niesli v znamení veľkej hospodárskej krízy, ktorú spôsobila vojna. Prvotné nadšenie, že Nemecko a Rakúsko-Uhorsko sú ako spojenci na vojnu lepšie pripravení a porazia štáty Dohody, rýchlo vyprchalo. Vážna kríza v Slanci, ale nielen tam, nastúpila už v roku 1914, kedy boli odvelení muži do armády. To spôsobilo výrazný pokles hospodárskej produktivity a takmer nekontrolovateľný nárast cien. Nedostatok tovaru začali využívať obchodníci, ktorí ceny dvíhali do neúnosných výšok a sami bohatli. Aj rodiny, ktoré (hoc bez pomoci mužov v najproduktívnejšom veku) hospodárili na svojich poliach, boli šikanované. V mene monarchie im boli rekvirované zemiaky, obilie, dobytok, ba i slama.

V roku 1916 situácia prerástla do rozmerov, kedy sa začali vydávať lístky na nákup základných potravín. Aby nedochádzalo k špekulatívnemu skupovaniu jedného druhu tovaru a následnému predaju s vysokou maržou, lístky sa vydávali zvlášť na jednotlivé komodity. Takže na cukor existovali ztv. cukrenky, na múku múčenky, na maslo maslenky a podobne.

Ukrývanie úrody bolo trestné. Aby mal štát prehľad o tom, kto koľko obilia vypestoval, mlyny museli viesť presnú evidenciu, koľko a pre koho mleli. Preto si niektoré rodiny začali vyrábať múku na domácich mlynoch medzi dvoma kameňmi ako ich pradávni predkovia. ¼udia si pomáhali ako mohli, aj nedostatkový cukor nahradila doma vyrábaná melasa z cukrovej repy. V obchode bol nedostatok tabaku, takže fajčiari si ho premiešavali so sušenou ďatelinou alebo bukovým lístím.

Len v roku 1915 stúpli ceny oproti predvojnovému stavu približne trojnásobne. Avšak od roku 1914 do roku 1918 stúpla cena zemiakov viac ako dvadsaťnásobne, cena múky päťdesiatnásobne a cena masla tridsaťnásobne.


Slavomír Szabó

V tomto článku sú použité informácie, ktoré nám poskytol Mgr. František Petro.




* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.
čitateľov: 4106