login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slanec: Obec a I. svetová vojna

@ :: Historické foto ::     Sep 13 2008, 20:32 (UTC+0)

Slanec: Táto historická fotografia pochádza z Miškovca z čias I. svetovej vojny, presnejšie z októbra 1914 a sú na nej vojaci rakúsko-uhorskej armády. Medzi nimi (pokiaľ ho časom nevymazala biela škvrna) sa nachádza aj obyvateľ Slanca Ján Varga. I keď sa boje tejto obce priamo nedotkli, predsa ju dosť poznamenali. Dňa 24. júna 1914 totiž obecný bubeník medzi ľuďmi vyhlásil, že na základe mobilizačnej vyhlášky všetci vojaci v zálohe vo veku do 48 rokov musia ihneď nastúpiť do armády. Samotnú vyhlášku potom ešte verejne prečítal richtár.

Mobilizačná vyhláška určila nielen povinné rukovanie mužov, ale aj koľko koní a vozov s nepremokavými plachtami má ktorá dedina odovzdať vojsku. Muži zo Slanca rukovali a odvádzali svoje kone do Ždane. Oslobodení od vstupu do armády ostali len traja Slančania, ktorí pracovali ako železničiari a boli potrební pre plynulosť prevádzky zásobovania vlakmi.

Manželky ženatých vojakov dostávali od vojska vyživovacie príspevky, ktoré však zďaleka pre rodiny nestačili. Zaujímavo vyznieva informácia, že dopad na poľnohospodárstvo z neprítomnosti mužov na poliach sa monarchia snažila kompenzovať posielaním ruských zajatcov do domácností na práce. Aj v Slanci „získalo“ niekoľko rodín takýchto „pomocníkov“, ruskí zajatci tiež pracovali v lesoch nad neďalekou obcou Slančík pri chate Rakaťa.

Počas I. svetovej vojny z obce Slanec na fronte padlo osem mužov, traja ostali nezvestní – takže vlastne padli tiež, ďalší traja v dôsledku zlého zdravia z vojny zomreli doma a traja po vojne ostali vojnovými invalidmi.

Slavomír Szabó

V tomto článku sú použité informácie, ktoré nám poskytli Mgr. František Petro a pani Alžbeta Vargová.




* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.




čitateľov: 5607