login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slanec: Dievčatá v slávnostnom oblečení

@ :: Historické foto ::     Sep 12 2008, 20:32 (UTC+0)

Slanec: Táto historická fotografia pochádza zo začiatku štyridsiatych rokov 20. storočia a zachytáva mladé dievčatá v slávnostnom oblečení. I keď sa v daných rokoch ešte vyrábalo domáce plátno, sukne sa šili predovšetkým z nakúpených látok. Košieľky zasa z doma vyrobených. Slančania za kúpou plátna nemuseli cestovať, pretože sa v obci konali pravidelné trhy a chodilo tu aj dosť podomových obchodníkov. S výnimkou jedinej dievčiny, ktorá má klasickú bielu košieľku a oplečkami (nazbieranými rukávmi) a vyšívaným lajblikom (vestou), ošatenie ostatných vychádza z vtedajšej „mestskej módy“.

V daných rokoch si rodiny zvykli šiť šaty doma a kupovalo sa nanajvýš len plátno. Mladé dievčatá nosievali dlhé sukne z pestrofarebných látok, ale na sviatok a do kostola boli často ušité skôr z čiernej alebo sivej látky. Pokiaľ však mali sukne farebné, patrila k nim aj pestrá vyšívaná zástera.

Pokiaľ bolo chladnejšie, ale zasa nie vyslovená zima, dievčatá nosievali aj veľké pestrofarebné šatky s dlhými strapcami, ktoré tu volali chustky, maďarská časť obyvateľov ich volala rontos kendo. Zakrývali im predovšetkým chrbát od pliec, cípy nosili vpredu zviazané do kríža. Krk mali zvyčajne ozdobený korálkami. V chladnej neskorej jeseni nosievali aj blúzky rôznych tvarov a výzdoby, ktoré podľa strihu delili na jabky, vigajsky a vizitky. V zime tieto blúzky nahradili vatovanými blúzami – tzv. serviankami alebo krátkym ovčím kožuchom.


Slavomír Szabó

V tomto článku sú použité informácie, ktoré nám konzultačne na základe svojich výskumov a publikačnej činnosti poskytol Mgr. František Petro.






* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.



čitateľov: 4282