login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kalša: Nadšenie v rokoch päťdesiatych

@ :: Historické foto ::     Sep 01 2008, 22:49 (UTC+0)

Kalša: Táto fotografia bola vyhotovená v päťdesiatych rokoch 20. storočia a vidíme na nej dve obyvateľky obce Kalša. Oblečené sú v slávnostných šatách, ktoré odrážajú vtedajšiu ženskú vidiecku módu. Fabrické látky už boli cenovo dostupné, výroba domáceho plátna a vyšívané kroje začali patriť minulosti.

Päťdesiate roky, a to i napriek známym politickým represáliám a potláčaniu ľudských práv, patrili v dedine medzi naozaj rozvojové, plné nadšenia . Aby sme pochopili zmýšľanie vtedajších ľudí, musíme si uvedomiť, že posledné vojnové roky boli pre nich veľmi kruté. Aj hneď po vojne nebolo dostatok jedla, chýbalo oblečenie i obuv. Napríklad obyvatelia Kalše v daných rokoch chodili nakupovať aspoň melasu z cukrovej repy do trebišovského cukrovaru. Odrazu však boli v obchodoch potraviny, prídelový systém na lístky zanikol, prostredie sa pretváralo, všade sa stavalo. Nečudo, že pracovné nadšenie pochytilo celú vtedajšiu generáciu.

V Kalši už koncom štyridsiatych rokov regulovali potok a stavali protipožiarnu hať. V roku 1950 sa začala výstavba druhej železničnej koľaje na trati Košice – Čierna nad Tisou, čo dalo mnohým ľuďom z obce prácu. Založenie jednotného roľníckeho družstva prinieslo rovnako ako aj na iných miestach veľa psychického i fyzického nátlaku na vlastníkov pôdy, v Kalši dokonca konfiškáciu majetku i väznenie. Napriek tomu patrili JRD medzi prvé miesta, kde nachádzali prácu aj ženy, ktoré dovtedy žili bez vyhliadky možného zamestnania.


Slavomír Szabó

V tomto článku sú použité informácie, ktoré nám konzultačne a zo svojej publikačnej činnosti poskytol Mgr. František Petro.


***


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.



čitateľov: 3531