login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kalša: Dedinské divadlo

@ :: Historické foto ::     Aug 31 2008, 11:28 (UTC+0)

Kalša: Táto fotografia bola vyhotovená pravdepodobne v štyridsiatych rokoch 20. storočia a vidíme na nej dve členky dedinského divadla. S obecným divadelníctvom v Kalši je úzko spojený učiteľ a správca školy Andrej Repašský, ktorý tu kultúrne aktivity začal rozvíjať v čase I. Československej republiky. Najskôr organizoval verejné prednášky z rôznych odborov, čo bolo na tú dobu typické aj pre iné obce. Boli to zvyčajne prednášky z oblasti zdravotníctva, výchovy, hygieny, poľnohospodárstva a podobne. Andrej Repašský však aj sám viedol večerné kurzy čítania a písania pre dospelých. Zvlášť pre ženy to boli zasa kurzy varenia a pečenia.

Založil aj miestne divadlo, v ktorom nacvičoval divadelné hry s mládežou. Venovali sa aj zborovej recitácii. V roku 1922 uviedli divadelné jednoaktovky „Až lipa rozkvitne“ a „Rozbili zrkadlo“. Pre Kalšu to bolo jej prvé vlastné divadelné predstavenie. Na vybudovanie javiska sa urobila medzi dedinčanmi zbierka, ktorou získali 570 korún. Za ne nakúpili drevo, prácu odviedli dobrovoľníci bezplatne. Vstupné na predstavenie bola koruna pre dospelých a päťdesiat halierov pre deti. Divadlo potom hrávalo jeden až dva razy ročne v Kalši, ale vystupovali aj v Zemplínskej Teplici, čiže vo vtedajšom Kerestúre, tiež v Lastovciach a iných obciach.


Slavomír Szabó

V tomto článku sú použité informácie, ktoré nám konzultačne a zo svojej publikačnej činnosti poskytol Mgr. František Petro.


***


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.



čitateľov: 3647