login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kalša: Richtár za I. ČSR

@ :: Historické foto ::     Sep 01 2008, 22:48 (UTC+0)

Kalša: Táto historická fotografia vznikla niekedy medzi rokmi 1914 až 1918 a zachytáva obyvateľa Kalše Andreja Òarjaša. Na prednej i zadnej strane sa nachádza nápis, že fotka bola vyhotovená v ateliéri M. Milana Prodanoviča v Zagrebe. Je teda možné predpokladať, že tam Andrej Òarjaš bojoval počas I. svetovej vojny.

Po vzniku I. Československej republiky sa začali utvárať nové politické strany nielen v mestách, ale aj na vidieku. ¼udia doslova žili politikou a začali sa v nej angažovať tak, aby mohli dať novému štátu smer podľa svojich predstáv. Andrej Òarjaš sa v Kalši stal zakladateľom Roľníckej jednoty, čo bola organizácia Republikánskej strany. V programe dominovala pozemková reforma, čo spôsobilo, že do Roľníckej jednoty vstúpila takmer celá obec. Až o rok neskôr tu vznikla aj Hlinkova slovenská ľudová strana. Richtárom Kalše sa na základe volieb stal Ján Takáč, ktorý dedinu viedol do roku 1931. Prišiel čas na ďalšie voľby. V tom čase tu už existovala aj Strana práce, čo bola charakterom sociálno-demokratická strana. V obci ju zastupoval najmä vyobrazený Andrej Òarjaš, ktorý bol zvolený za nového richtára, vo funkcii ho potvrdili aj vo voľbách v roku1938.

Rok 1938 bol pre Slovensko dramatický najmä kvôli územným nárokom Maďarska, ktorému po Viedenskej arbitráži pripadla veľká časť južného Slovenska. V danom roku hlasovali aj obyvatelia Kalše, či chcú, aby ich obec patrila k Maďarsku. Až 97 percent občanov bolo proti.



Slavomír Szabó

V tomto článku sú použité informácie, ktoré nám konzultačne a zo svojej publikačnej činnosti poskytol Mgr. František Petro.







* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 4208