login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Ïurkov: Ženské divadlo

@ :: Historické foto ::     Jul 07 2008, 16:50 (UTC+0)

Ïurkov, okres Košice-okolie: V štyridsiatych až päťdesiatych rokoch 20. storočia mala skoro každá dedina v okolí Košíc vlastné dedinské naivné divadlo. Jeho hercami bývali miestni obyvatelia a repertoár vyberali najmä z tradičnej slovenskej klasiky, južnejšie od Košíc s maďarským obyvateľstvom z maďarskej divadelnej klasiky. Divadlo bolo aj v Ïurkove, ale tu mali jednu výnimku. Uverejnená fotografia pochádza pravdepodobne z roku 1950 a zachytáva miestny divadelný súbor, v ktorom hrali iba ženy.

Keďže divadelné hry vyžadovali aj mužské role, museli sa ich zhostiť dostatočne namaskované „herečky“. Záber približuje celý kolektív pripravený na hru Jána Skalku Kmotrovci. V rovnakom obsadení však hrali aj Bačovu ženu od Ivana Stodolu.

Nie tomu vždy takto bolo. Kedysi v Ïurkove hrávali aj muži – mladí, ženatí, starí, deti – vždy podľa potreby stvárnenia konkrétnej postavy. Po II. svetovej vojne, ale najmä po februári 1948 sa muži začali zapodievať inými činnosťami a na divadlo im neostával čas. V obci babky dodnes spomínajú na článok, ktorý vyšiel v košických novinách po jednom z ich predstavení, kde titulok znel: „Ženy zahanbili mužov“. Je však potrebné povedať, že režijne spravoval divadlo Dr. Zoltán Szabó, ktorý mal k umeniu všeobecne blízko, hral aj v ďurkovskom kalvínskom kostole na organe.

Ïurkovské divadlo nacvičovalo najmä v zime, keď nebola práca na poli. Skúšky mali v miestnej škole, kde aj vystupovali, a to asi dva razy ročne. Zvyčajne okolo Veľkej noci a Vianoc. Hrávali tiež v okolitých dedinách.


-sl-

Spracované podľa spomienok pani Alžbety Nemčíkovej.



* * *

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 4243