login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slančík: V roku 1915

@ :: Historické foto ::     May 29 2008, 21:45 (UTC+0)

Slančík, okres Košice-okolie: Táto fotografia pochádza z roku 1915 a zobrazuje ženu s deťmi, obyvateľky Slančíka, v slávnostných krojoch. Žiaľ, okrem roku vzniku sa nám veľa o tejto fotografii zistiť nepodarilo. Predpokladáme však, že vznikla priamo v obci. V daných časoch bolo fotografovanie čímsi výnimočným a za fotografovaním chodili dedinčania do ateliérov blízkych miest. Avšak ak si chceli fotografi privyrobiť, chodili zasa oni po dedinách, pričom za fotografované osoby zvyčajne dávali veľké vyšívané plachty, často aj maľované plachty s krajinnými motívmi. Predpokladáme, že fotka vznikla práve takýmto spôsobom.

V roku 1915 bolo ešte súčasné Slovensko súčasťou Rakúsko-Uhorska. Práve zúrila I. svetová vojna, ktorá sa však priamo oblasti Slančíka nedotkla. I tak muselo veľa mužov narukovať do armády, aby bojovali za cisársky záujem. V rakúsko-uhorskej armáde všeobecne bojovalo až 70 percent mužov, ktorí boli v brannom veku. Na začiatku vojny rukovali mladí muži od 21 do 23 rokov, ale od roku 1918 boli na front povolaní aj chlapci vo veku od 17 rokov a starší chlapi, často vekovo aj po päťdesiatke. V bojoch ďaleko od rodného Slančíka zahynulo sedem mužov.

Rok 1915 je historicky známy aj mnohými aktivitami amerických Slovákov, ktorí podporovali myšlienku vzniku samostatného Slovenska, prípadne spoločného štátu s Čechmi, alebo aspoň vysokej autonómie Slovákmi obývaných území v Rakúsko-Uhorsku. V júni 1915 sa napríklad v americkom meste Harrisburg konalo stretnutie zástupcov organizácií amerických Slovákov, kde sa zhodli na začatí finančnej zbierky za presadenie záujmov Slovákov v ich domovine. Len v Harrisburgu sa na tento účel vyzbieralo 640 887 dolárov. V Chicagu americkí Slováci do zbierky prispeli ďalšími 60 000 dolármi a v Bridgeporte 30 000 dolármi.

V októbri 1915 nakoniec vznikla Clevelandská dohoda. Túto podpísali vrcholní predstavitelia Čechov v USA – Českého národného združenia a zástupcovia Slovenskej ligy v Amerike. Cieľom bol spoločný postup za presadzovanie záujmov Čechov a Slovákov v povojnovom usporiadaní územia Rakúsko-Uhorska. To nakoniec vyvrcholilo vznikom spoločnej Československej republiky dňa 28. októbra 1918.

Spracované podľa:
-spomienok obyvateľov obce Slančík
- knihy František Petro, Jozef Beliš: Slančík
- knihy Kronika Slovenska 2



-sl-



* * *

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 4852