login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slanská Huta: Zabíjačka a kontingenty

@ :: Historické foto ::     May 04 2008, 18:34 (UTC+0)

Slanská Huta, okres Košice-okolie: Táto historická fotografia vznikla v roku 1952 a zachytáva manželov z obce Slanská Huta pri domácej zabíjačke. Chov ošípaných bol ešte aj v týchto rokoch pomerne rozšírený, nie však tak ako do roku 1950, kedy tu vzniklo JRD. Na domáci chov už totiž potrebovali povolenie, o ktoré museli žiadať na miestnom národnom výbore. Z chovu každého prasaťa potom museli odviesť krupón (kožu z chrbta zvieraťa) a päť kilogramov masti. Boli to takzvané kontingenty, čiže daň z chovu v naturáliách. Kožu aj masť odovzdávali v Slanci.

Kontingenty sa týkali každého chovu i pestovania. Napríklad rodina, ktorá sa venovala včelárstvu, musela odvádzať viac ako polovicu produkcie medu. Pokiaľ niekto choval zvieratá bez povolenia, hrozili mu okrem zhabania aj pokuta a väzenie.

V roku 1950 vzniklo v obci JRD I. typu, teda menšinové, na ktorom každá rodina zabezpečovala obhospodarovanie svojich niekdajších pozemkov, ale výnosy patrili všetkým členom družstva. Medze ešte rozorané neboli. Dnes už 83 ročná pani spomína: “Ocec muj nebohy mušel chodzic robic do Salanca (Slanec) na traktorovu stanicu. Dzedo už buli umarte, na našej žemi nemal kto robic. Ta nam z družstva dali devec kusy statky na žimovňu, dali nam nazad i žeme a vyrubeli kontingenty.“ Takže pokiaľ rodina nedokázala zabezpečiť obrábanie svojej niekdajšej pôdy a chov statku, JRD im to vrátilo naspäť, ale rodina musela odvádzať naturálne dane. Pritom úroda z pozemkov, ktorú JRD vzalo po predchádzajúcej žatve, ostala družstevná. Matka spomínajúcej ženy chcela doniesť pre zverený statok trochu slamy, chytili ju a dostala sa až na súd. Keby sa o dobytok nestarala, ako jej nakázali, nemohla by odviesť kontingenty a na súd by sa dostala i tak. Nakoniec sa danej rodine podarilo všetkých deväť kusov dobytka v zime odchovať za vlastné peniaze. Na jar im JRD vzalo štyri kusy a kázalo sa starať od ďalšie...

Kontingenty sa nerozlišovali podľa toho, či bol rok úrodný alebo nie. V suchých rokoch súkromní poľnohospodári odovzdali skoro všetku úrodu.


-sl-



* * *

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 6149