login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Košický Klečenov: Na gazdovom dvore

@ :: Historické foto ::     Apr 01 2008, 17:13 (UTC+0)

Košický Klečenov, okres Košice-okolie: Táto fotografia pochádza z päťdesiatych rokov 20. storočia a zachytáva obraz z gazdovského dvora. Dom má zboku pozdåž celej dåžky strechou prekrytý gánok, ktorý sa tu ešte zvykol od dvora oddeliť dreveným plôtikom. Košický Klečenov sa nachádza na pomedzí historických žúp Abov a Zemplín a tak aj tunajšie domy boli určitým spojením typov stavieb charakteristických pre oba regióny.

Zatiaľ čo sa na Above stavali prevažne váľkové podlhovasté domy, v Košickom Klečenove napriek typickému abovskému vzhľadu boli domy z drevených klád, len omietnuté ílovitou pôdou zmiešanou so slamou. Takto sa to robilo na Zemplíne, i keď zemplínske domy mali častejšie pôdorys v tvare písmena L. Základy domov však boli kamenné, pričom v Košickom Klečenove sa kameň ťažil v lokalite Uhlisko. Bol to údajne mäkší kameň, ktorý sa dal pomerne jednoducho a dobre opracovať.

Všimnite si, že sa v zadnej časti domu nad gánkom suší kukurica. Tá sa tu pestovala pomerne bežne. Okrem tradičnej prípravy a ako krmivo na „štopkanie husí“ sa využívala aj na pomletie, čím vznikla veľmi hrubá múka, známa aj ako „kukuričný gris“.

Predstavy, že jediným zdrojom múky na chlieb bola v minulosti pšenica, sú mylné. Za týmto účelom sa pestovala najmä raž. Až so vznikom jednotných roľníckych družstiev sa začalo dovážať osivo vyšľachtenej pšenice s vysokými poľnohospodárskymi výnosmi. Starí ľudia spomínajú, že z ražného chleba sa nepriberalo tak, ako sa neskôr začalo zo pšeničného.

¼udia v obci si zvykli piecť domáci chlieb ešte aj v šesťdesiatych rokoch. Z každého vykysnutého cesta si odložili kúsok do vody ako kvások. Ten opäť použili o týždeň, keď išli piecť ďalší chlieb. Nie všetci však mali vhodné pece doma. Preto po II. svetovej vojne, keď bola dedina skoro celá zničená, si tu obyvatelia vybudovali spoločnú obecnú pec na chlieb, pri ktorej sa jednotlivé rodiny v pečení striedali.

-sl-



* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 5653