login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Košický Klečenov: Svadba a úloha ženy po nej

@ :: Historické foto ::     Mar 26 2008, 15:23 (UTC+0)

Košický Klečenov, okres Košice-okolie: Táto fotografia nepatrí medzi najstaršie, vznikla pravdepodobne v roku 1961 a zachytáva skupinu žien s nevestou tesne pred svadbou. Boli to roky, kedy tradičné svadobné prvky, dnes označované ako folklór, upadali do pozadia. Za povšimnutie však stoja vyšívané družbovské ručníky, ktoré majú družičky prevesené cez plecia. Takéto ručníky vyšívalo každé dievča za slobodna, aby ich družbom a družičkám mohlo venovať vo svoj veľký deň.

Postavenie žien na vidieku sa začalo prudko meniť najmä v druhej polovici päťdesiatych rokov. Bolo to dané vznikom JRD. Ženy dovtedy zvyčajne pracovali len doma, ich úlohou bolo starať sa o domácnosť a rodiť. Ale v JRD si už našli zamestnanie a začali pozerať na svet inak. Do vzniku JRD bola pôda najväčšou hmotnou hodnotou každej rodiny a táto hierarchia sa náhle rozbila. To prinieslo na vidiek aj ďalšie zmeny. Dovtedy sa mladí ľudia zvyčajne brali na základe dohody rodičov, ktorí zohľadňovali najmä výšku vena v pozemkoch. City detí veľmi nezohľadňovali. Odovzdaním pozemkov do družstiev sa situácia pre mladých v tomto smere zlepšila.

Pokiaľ ide o privádzanie detí na svet, v obciach, ktoré boli vzdialenejšie od miest, sa bežne rodilo doma aj v päťdesiatych rokoch 20. storočia. Pôrodné babice naďalej vykonávali svoju činnosť, ibaže si museli urobiť špeciálne školenie vo vybraných nemocniciach. V päťdesiatych rokoch bola napríklad v Košickom Klečenove pôrodnou babicou pani Repková a po nej manželka jej syna (rod. Slotová), ktorá tu ako pôrodná babica (obecná pôrodná asistentka) dokonca privádzala deti na svet do roku 1965.

-sl-



* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 4322