login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Košický Klečenov: Chlapec so zbraňou

@ :: Historické foto ::     Mar 22 2008, 18:27 (UTC+0)

-


Košický Klečenov, okres Košice-okolie: Táto fotografia vznikla niekedy začiatkom päťdesiatych rokov a zachytáva rodinu v pokojnom posedení v záhrade. Pozornosť najviac upúta chlapec, ktorý drží zbraň, pravdepodobne pušku. Boli to roky, kedy podľa spomienok obyvateľov nebolo v Košickom Klečenove človeka, ktorý by po dargovských bojoch v okolitých lesoch nenašiel muníciu, najmä granáty, míny a náboje, ale tiež samopal, pušku či revolver.

Jeden zo živých pamätníkov, v tom čase bol ešte dieťa, spomína, že nábojov tu mal „každý na tisíce“. Iný zasa raz po rokoch našiel v lese lebku a priniesol ju do školy. I keď „zber“ màtvych bol koncom na zimy a na jar 1945 organizovaný a pomerne dôkladný, i niekoľko rokov potom sa našli ďalšie obete vojny. A neboli to posledné obete, vznikali ďalšie. Jednému mužovi pri vypaľovaní trávy na medzi vybuchol pravdepodobne granát. Do blízkej osady Borda, ktorá už administratívne splynula s Košickým Klečenovom, bol vyslaný expert, aby miestnych obyvateľov naučil ako míny zneškodniť. Pri prvej ukážke mu mína vybuchla pod rukami a zabila jeho i ďalších sedem okolostojacich mužov.

Miesto v Dargovskom priesmyku, kde sa dnes nachádza víťazný pamätník, bolo v novembri a decembri 1944, ale ešte aj v januári 1945 mínovým poľom. Pamätník bol teda postavený symbolicky práve tam a okolo neho vybudovali ružový sad. Celú výstavbu financoval štát.

-sl-



* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 3889