login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Košický Klečenov: Pohreb

@ :: Historické foto ::     Mar 22 2008, 11:26 (UTC+0)

Košický Klečenov, okres Košice-okolie: Táto fotografia vznikla v päťdesiatych rokoch 20. storočia a zachytáva smútočný sprievod na cintorín. Aj také udalosti ako pohreby mali svoj presný rítus, ktorý zvyčajne býval v abovských dedinách veľmi podobný.

I keď päťdesiate roky boli známe presadzovaním novej ideológie, pohreby v Košickom Klečenove ostali cirkevné všetky do jedného. Domy smútku v obciach ešte nebývali bežnou záležitosťou, skôr výnimočné. Tak ako skoro všade inde, aj tu nebožtíka po jeho očiste a prezlečení do tmavých šiat ponechali v otvorenej truhle v dome, kde býval. Takto bol vystavený tri dni, počas ktorých za ním prichádzali jeho kamaráti, známi, rodina, aby sa s ním rozlúčili. Chodili sa tu modliť, aby nebožtík v súlade s kresťanskou vierou vstúpil do raja a boli mu na Božom súde odpustené jeho prípadné hriechy. Spoločné modlitby sa konali viackrát denne, najmä však vo večerných hodinách. Aby màtvola nezapáchala, dávali pod rakvu lavór s vodou, ktorá údajne zápach „sťahovala do seba“. Pohreb sa konal až na tretí deň. Kar, ktorý nasledoval bezprostredne po uložení rakvy do zeme a zahrabaní hrobu, navštevovala zvyčajne len najbližšia rodina nebohého.

Na fotografii nesú máry s truhlou požiarnici. Bol to jeden so zvykov, ktorý sa dodržiaval, pokiaľ bol aj nebožtík bývalým požiarnikom. Požiarny zbor v Košickom Klečenove vznikol v tridsiatych rokoch 20. storočia a existuje dodnes.

-sl-



* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 3081