login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Košický Klečenov: Obnova vojnou zničenej obce

@ :: Historické foto ::     Mar 22 2008, 11:26 (UTC+0)

Košický Klečenov, okres Košice-okolie: Táto fotografia vznikla pred II. svetovou vojnou za čias Slovenského štátu a vidíme na nej typický pozdåžny prízemný abovský dom s gánkom. Košický Klečenov je okrajová dedina historickej Abovskej župy, za ňou sa už nachádzala hranica so Zemplínskou župou, kde sa už v tom čase stavali domy s pôdorysom do písmena L.

Keďže sa Košický Klečenov nachádza na úpätí Dargovského priesmyku, patrí k obciam, ktoré kruto doplatili na II. svetovú vojnu. Už v novembri 1944 museli miestni obyvatelia dedinu opustiť, Nemci sa tu pripravovali na silný vojenský odpor. Keď sa Klečenovčania začali v druhej polovici januára1945 do dediny vracať, našli ju zničenú. Väčšina obydlí bola zbúraná, alebo aspoň ťažko poškodená. Po skončení vojny sa začalo s výstavbou nových domov, ktorú financoval štát.

Obnovu obce mala na starosti firma VAP, podľa spomienok najstarších obyvateľov murári pochádzali z Liptova. Postavili asi polovicu zo zničených domov. Ïalšie sa stavali svojpomocne. Rodiny mali na výber, či chcú firmu, alebo budú robiť sami. Peniaze dostal každý. Pôžičku od štátu splácali v malých čiastkach v štyridsiatych i päťdesiatych rokoch. V šesťdesiatych rokoch od nich nikto splátky nežiadal, ľudia sa nádejali, že im bol dlh odpustený, alebo sa na všetko „kdesi zabudlo“. O to väčšie prekvapenie nastalo, keď im v sedemdesiatych rokoch prišli listy, podľa ktorých boli povinní uhradiť zvyšok dlžnej čiastky naraz. Splatil to však každý.

-sl-



* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 4514